De bezige bijen van Buzz Leiden zijn een van de drijvende krachten achter de DoeBeurs. (Foto's: Gerry van Bakel).

Succesvolle DoeBeurs: 'Lekker rommelig, veel reuring en iedereen aan het kletsen'

Een gestage stroom bezoekers vindt op een zonovergoten woensdag in maart zijn weg naar het Huis van de Buurt Vogelvlucht aan de Boshuizerlaan. Vogelvlucht biedt plaats aan de DoeBeurs. Voor werk, activiteiten en ontmoetingen.

Sociaal werker Marlies Tiepel van Buzz Leiden organiseerde de dag samen met veel anderen. “Ik zou het liefst elke maand een DoeBeurs hebben.” Er staat een schoonmaakbedrijf, het klusteam van de Binnenvest, theatermakers Fields of Wonder en nog veel meer. Voor de medewerkers van al deze organisaties een buitenkansje om na twee jaar corona-beperkingen elkaar weer eens tegen te komen. “Dat is de bijvangst van zo’n DoeBeurs”, zegt Tiepel, “iedereen is lekker aan het kletsen.”

Gerry van  Bakel bracht een bezoekje aan de DoeBeurs in Leiden en maakte een reportage.

Geert van der Velden van Fields of Wonder heeft halverwege de middag al een stapel van twintig formulieren liggen met aanmeldingen. “Er kwam een meisje met haar moeder. Zij wil graag actrice worden en haar moeder wil wel vrijwilligerswerk doen. Kom maar bij ons. We bieden haar een podium en haar moeder een netwerk. Ook kwam er aan vrouw van tachtig jaar die poppenspeelster was geweest. Die gaat ook iets bij ons doen. We laten ons graag zelf verwonderen.”

Vooroordeel
Ivonne Fortman van schoonmaakbedrijf Rufo heeft ook een paar potentiële werknemers binnen gehengeld. “We gaan snel mensen uitnodigen en verder praten. Kijken of het wat voor ze is. We zijn op zoek naar schoonmakers voor vakantieparken. Het grootste vooroordeel over schoonmaakwerk is dat het ongeschoold werk is. Maar bij ons krijgt iedereen een basisopleiding en schoonmaken is echt een vak.”

Gezellig
Het klusteam van maatschappelijke opvang De Binnenvest kan ook nog wel wat handjes gebruiken, zegt Teun de Rode. “Wij helpen mensen die een woning krijgen maar geen geld hebben om het op te knappen. Laminaat leggen, muren sauzen. Het geeft heel veel voldoening, je geeft iemand echt een steuntje in de rug. Wij zijn allemaal vrijwilligers, geen gestress en altijd gezellig. Heb je interesse? Meld je bij ons aan.”

Marlies Tiepel en Marie Jose Bekkers van DZB die mede deze DoeBeurs organiseerden, kijken tevreden terug. “Veel mensen, lekker rommelig en veel reuring”, vat Tiepel het samen. Ze is al aan het brainstormen over een ander evenement, een geldfestival. “Wat doe je bij schulden, hoe vraag je toeslagen aan. Dat soort dingen. Misschien in november. Zo’n DoeBeurs wil ik wel elke maand, maar dat kunnen we niet bolwerken. Maar volgend jaar zeker weer.”

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×