In 2015 werden er Syrische vluchtelingen opgevangen in de 3 Octoberhal. (Archieffoto: Mustafa Kus).

Honderd asielzoekers uit Ter Apel naar 3 Octoberhal

De 3 Octoberhal wordt zo snel mogelijk ingericht als opvanglocatie voor asielzoekers. Het gaat om maximaal honderd mensen waarvan de eersten al in de loop van deze week aankomen in Leiden. Het gaat niet om Oekraïners maar om andere vluchtelingen die nog geen verblijfsstatus hebben en een asielprocedure in zullen gaan.

“De grote toestroom van mensen heeft tot gevolg dat er in de reguliere opvanglocaties geen ruimte meer is”, schrijft de gemeente in een brief aan omwonenden van de sporthal. “De omstandigheden in die locaties zijn nu zo dat er zelfs geen tijdelijke bedden meer bijgeplaatst kunnen worden. Daarom moeten er op korte termijn tijdelijk tweeduizend opvangplekken worden gevonden in Nederland.”

De gemeente stelt de 3 Octoberhal voor maximaal een maand beschikbaar aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In de hal worden voorzieningen geplaatst om te overnachten en de vluchtelingen van maaltijden te voorzien. Om overlast te voorkomen, worden er hekken rond de hal gezet en is er beveiliging die dag en nacht aanwezig is.

Meldplicht
De komende maand zijn er ook medewerkers van het COA en het Rode Kruis in de hal aanwezig om mensen te begeleiden, meldt de gemeente. “De vluchtelingen zijn vrij om de hal te verlaten. Er geldt wel een dagelijkse meldplicht op bepaalde momenten.”


IJsbrand Terpstra in gesprek met burgemeester Henri Lenferink

De (sport)verenigingen die gebruik maken van de 3 Octoberhal hebben te horen gekregen dat ze uit moeten wijken naar andere locaties. “Het is niet ideaal voor deze vaste gebruikers, er heerst echter begrip voor het feit dat het hier om een crisissituatie gaat”, schrijft burgemeester Lenferink aan de gemeenteraad.

Het is niet de eerste keer dat de 3 Octoberhal wordt ingezet voor de opvang van asielzoekers. In 2015 is de hal gebruikt om Syrische vluchtelingen op te vangen en recent verbleven in de hal een aantal dagen Oekraïense vluchtelingen.

Sloopflats
Na 5 mei worden deze vluchtelingen door het COA op andere locaties ondergebracht waar zij langer kunnen verblijven. “We hebben het COA een locatie in Leiden aangeboden, maar daar moeten eerst nog dingen bekeken worden, zoals wanneer ze erin zouden kunnen”, zei burgemeester Lenferink maandag in het Gesprek met de burgemeester.

Om welk gebouw het gaat, wil Lenferink nog niet zeggen. Voor Oekrainers zijn er wel tijdelijke opvangplekken gemaakt in flats in Zuid-West die op de nominatie staan om gesloopt te worden. “Daar wonen ook nog mensen die een andere woning moeten krijgen. Deze opvangplekken zijn beschikbaar totdat de flats gesloopt worden.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×