Informateurs Rob van Lint, Yvonne van Delft en Mart Keuning brengen vrijdag verslag uit van hun verkenningsronde. (Foto: Naor Scheinowitz).

Coalitieonderhandelingen Leidse regio vorderen

Het informateurstrio dat in Leiden heeft verkend welke partijen het beste met elkaar kunnen gaan onderhandelen over een nieuwe coalitie heeft de werkzaamheden afgerond. Vrijdagmiddag lichten Rob van Lint, Yvonne van Delft en Mart Keuning de resultaten van hun informatiegesprekken toe.

Waarschijnlijk gaan in elk geval de drie huidige collegepartijen met elkaar onderhandelen, eventueel aangevuld met een vierde partij. Die is getalsmatig niet per se nodig. Voor een meerderheid hebben GroenLinks, D66 en de PvdA, ondanks het verlies van D66, nog net voldoende zetels. Namelijk 20 van de 39.

Vanwege de hoeveelheid werk, is het wel nodig dat het nieuwe college naast burgemeester Lenferink weer vijf wethouders krijgt. De andere partijen moeten D66 dan dus opnieuw twee wethouders gunnen, ondanks het verlies van een derde van hun zetels. Het ligt daarom voor de hand dat ook gekeken wordt of een vierde partij kan toetreden. Die kan dan de vijfde wethouder leveren.

Vierde partij
De ChristenUnie komt wellicht in aanmerking. Oud-fractievoorzitter Mart Keuning van die partij is immers een van de informateurs. Ook Studenten voor Leiden zou kunnen. De partij is weliswaar nieuw, maar komt wel met twee zetels in de raad. In andere steden dragen studentenpartijen vaak al vele jaren bestuursverantwoordelijkheid. Bovendien past de SVL programmatisch wel bij de huidige coalitiepartijen.

Invloed in plaats van macht
Qua zetelaantal is ook de Partij voor de Dieren een optie. Die partij is de afgelopen verkiezingen steeds een beetje gegroeid en ook nu kwam er weer een zetel bij. De PvdD steeg van drie naar vier zetels. De partij van fractievoorzitter Martine van Schaik zegt na tien jaar oppositie nu klaar te zijn voor een plek in het college. “We zijn er misschien wat minder op gebrand dan andere partijen. We willen vooral invloed, geen macht.” Maar volgens Van Schaik kan dat zowel in de oppositie als in de coalitie.

Leiderdorp
In de gemeente Leiderdorp is de formatie afgerond. Daar vormen LPL, PvdA-GroenLinks en het CDA de nieuwe coalitie. Ze leveren elk één wethouder.

Oegstgeest
In Oegstgeest zijn donderdag de formatiegesprekken formeel van start gegaan. Onder leiding van de oud-raadsleden Kees Burger en Gerlof Kruidhof, beiden van PrO, gaan Progressief Oegstgeest, D66 en Hart voor Oegstgeest de komende weken om tafel voor een programma op hoofdlijnen.

Voorschoten
In Voorschoten wil informateur Arjen Verkaik tijdens de raadsvergadering van 21 april het eindrapport aan te bieden van de informatiefase. Hij kreeg na de gemeenteraadsverkiezingen de opdracht om met alle fracties in gesprek te gaan. De gesprekken gaan over het verkennen van de mogelijkheden voor een brede coalitie. Hij wilde donderdag nog geen tipje van de sluier oplichten. “De gemeenteraad is mijn baas, die krijgt het als eerste.” VVD-voorman Paul de Bruijn zegt goede gesprekken gehad te hebben en verwacht dat er volgende week wel iets op papier zal staan.

Zoeterwoude
Ook in Zoeterwoude is 21 april de dag waarop bekend wordt met welk programma CDA en VVD het dorp de komende jaren willen besturen. Tijdens de gemeenteraad op die datum wordt het nieuwe programma gepresenteerd. Ook de nieuwe wethouders worden dan benoemd en er wordt afscheid genomen van de vertrekkende wethouders. “Dus zorg dat je erbij bent”, zegt VVD-fractievoorzitter Mathieu Paardekooper die overigens ontkent dat hij voor zijn partij ook de wethouderskandidaat is. “Dat komt uit het immer gonzende geruchtencircuit.”

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de PvdD geen belangstelling heeft voor het leveren van een wethouder. Dat berustte op een misverstand en is aangepast.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Politiek Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×