Overal in het pand wordt nog druk gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. (Foto's: Chris de Waard).

Eerste vluchtelingen uit Oekraïne maandag in gemeentehuis Voorschoten

De verbouwing van het gemeentehuis van Voorschoten is klaar. Ruim een maand geleden is begonnen om een deel van de kantoren te transformeren tot woonruimte. Daar worden de komende zes maanden vijftig vluchtelingen uit Oekraïne ondergebracht. De eerste tijdelijke bewoners komen maandag aan.

Vrijdagochtend gaf de projectleider samen met burgemeester Nadine Stemerdink een rondleiding door de verbouwde vleugel van het gemeentehuis. Daar zijn elf kamers gemaakt, geschikt voor twee tot zes personen. In de kelder onder het gemeentehuis zijn douches gemaakt. Ook is er aan de parkzijde een gezamenlijke keuken ingericht waar de nieuwe bewoners zelfstandig kunnen koken.

Komend weekend wordt er door vrijwilligers nog druk gewerkt aan de inrichting van de kamers. “Er moeten nog wel wat bedden in elkaar worden gezet, dus als mensen dit weekend tijd hebben, zijn ze welkom om te komen helpen”, zegt burgemeester Stemerdink. Hulp is er trouwens volop de laatste tijd. Inwoners reageren bijvoorbeeld op een oproepje van de gemeente om staande lampen en tafellampjes te doneren. “Want alleen die tl-verlichting in de plafonds werkt niet als je er moet wonen.” Ook aannemers maakten tijd vrij om de vluchtelingen vanaf volgende week te huisvesten in Voorschoten.

Burgemeester Stemerdink vertelt over de opvang van vluchtelingen in Voorschoten.

Risico
Eerder was de gemeente in gesprek met het Van der Valk hotel aan de Veurseweg. Ook daar konden vluchtelingen worden opgevangen, maar die locatie bleek uiteindelijk te groot. Stemerdink: “Van der Valk kon niet slechts een deel beschikbaar stellen. Onze opgave is het opvangen van 63 vluchtelingen. Aan de Veurseweg zouden het er ruim 250 worden en alle kosten voor die extra opgevangen mensen zouden we dan als gemeente zelf moeten dragen.”

Stemerdink vervolgt: “dat risico is gewoon te groot en konden we dus niet nemen. Omdat we niet heel veel plekken in het dorp hebben die geschikt te maken zijn, kwam toen dit deel van het gemeentehuis in beeld.”

Naast de circa vijftig vluchtelingen die in het gemeentehuis aan de Leidseweg gaan wonen, worden in Huize Bijdorp ook nog zeven mensen opgevangen. Daarbij gaat het om ouderen. Verder huurt de gemeente nog een particuliere woning waar een gezin is ondergebracht en wonen er ongeveer 25 vluchtelingen bij particulieren in het dorp.

School
Met scholen zijn afspraken gemaakt om de gevluchte kinderen zo snel mogelijk op te nemen. Op de Fortgensschool zitten nu al enkele vluchtelingenkinderen. Ze krijgen daar les van twee eveneens gevluchte Oekraïense leerkrachten. Als er ook oudere kinderen bij de vluchtelingen zijn, gaan die waarschijnlijk in Leiden naar een middelbare school.

Volgende maand houdt de GGD drie prikrondes waarbij de vluchtelingen als ze dat willen gevaccineerd kunnen worden tegen Covid19.

Advertentie

Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×