Paraklimsters Eva Mol en Christiane Luttikhuizen in klimhal Wildflower Climbing aan de Rooseveltstraat in Leiden. (Video: Robbert Beurse, Kim van Niekerk en Reanne van Kleef).

Klimmen op topniveau met een lichamelijke beperking: 'Ik kan letterlijk beter klimmen dan lopen'

Sporten met een lichamelijke beperking: paraklimsters Eva Mol en Christiane Luttikhuizen laten zien dat je er de top mee kunt bereiken. Bij Wildflower Climbing in Leiden trainen zij momenteel voor het WK Paraklimmen in mei in Salt Lake City in de Verenigde Staten. “Eigenlijk zie je dus dat je met heel weinig kracht nog heel erg goed kan klimmen”, vertelt Eva Mol, die door haar spierziekte in een rolstoel zit.

Paraklimsters Eva Mol en Christiane Luttikhuizen in klimhal Wildflower Climbing aan de Rooseveltstraat in Leiden. (Foto: Sleutelstad).

Eva Mol zat als kind in het reguliere Nederlandse jeugdteam als klimster zonder beperking, totdat zij te maken kreeg met een spierziekte. “Naarmate ik ouder word, wordt mijn spierziekte erger. Er is een tijd geweest dat ik nog kon hardlopen en lopen, nu zit ik in een rolstoel.” Toch weerhoudt haar beperking haar niet van haar passie voor klimmen. “Ik wil laten zien dat klimmen juist ook een hele geschikte sport is voor mensen met een lichamelijke handicap.”

Ook Christiane Luttikhuizen is paraklimster in de Nederlandse top. “Mijn hele linkerkant van mijn lichaam is heel wat minder sterk dan de rechterkant. Ik heb nooit bedacht dat dat dan genoeg zou zijn om in het paraklimteam terecht te komen”, vertelt zij. “Ik wist eigenlijk helemaal niet dat ik paraklimster was.”

Aangepaste trainingshal
Afgelopen najaar opende trainingscentrum Wildflower Climbing aan de Rooseveltstraat in Leiden. De hal werd opgericht als trainingsplek voor professionele klimmers en daarbij is rekening gehouden met een zo breed mogelijke toegankelijkheid. De aanpassingen in de hal, zoals een goede rolstoeltoegankelijkheid en speciale trainingsapparatuur, maken de plek geschikt voor klimmers met een beperking. “Wat hier voor mij bijvoorbeeld fijn is, zijn de brede wanden om naar de zijkant te klimmen”, vertelt Eva. “Door mijn spierziekte kan ik niet gecontroleerd vallen vanaf grote hoogte, dus is het voor mij fijn dat ik hier op een heel breed stuk laag bij de grond kan klimmen.”

Subsidie-aanvraag voor nog betere faciliteiten
“We zijn bezig om de faciliteiten voor mensen met een beperking nog meer uit te breiden”, vertelt Tiba Vroom. Ze is oprichtster van Wildflower Climbing en topklimster in het reguliere Nederlands team. “We wilden al vanaf het begin heel erg inclusief zijn en dus ook inclusief voor mensen met een beperking. Daar hebben we nu ook subsidie voor aangevraagd, om dit nog verder te kunnen verbeteren.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×