(Foto's: Chris de Waard, video: Robbert Beurse).

Muurgedicht voor LCKV-jubileum onthuld

Het gedicht ‘Een eeuw zonder je ouders’ van de vorige stadsdichter Marianne van Velzen is maandagmiddag onthuld  op een muur in de Hooglandsekerk Choorsteeg ter ere van het honderdjarig jubileum van LCKV.

De plannen voor het gedicht dateerden al van 2018. Dat leek ruim op tijd voor het honderdjarig jubileum dat LCKV in 2020 wilde vieren, maar het bleek toch wat meer voeten in de aarde te hebben. Het oorspronkelijke plan, een gedicht met muurschildering, werd door de Welstandscommissie afgekeurd. Daarna moest een nieuwe schilder gevonden worden. Door corona werd ook het eeuwfeest later gevierd en dus komt alles nu alsnog mooi samen.

Na een zomer met minder kampen in 2021 pakt LCKV Jeugdvakanties de draad weer op en de komende zomer is er weer een volledig kampseizoen. “Een mooi moment om het jubileumjaar dan toch echt af te sluiten met de onthulling van het muurgedicht”, vindt LCKV-bestuurslid Ayelet Mokasay.

Vorige week werd het gedicht door schilderes Lilo Boerman aangebracht op de muur op de hoek van de Hooglandsekerk Choorsteeg en de Middelweg. Gisteren werd het officieel onthuld in het bijzijn van de inmiddels oud-stadsdichter, de schilderes, cultuurwethouder Yvonne van Delft, afgevaardigden van LCKV Jeugdvakanties, de gemeente Leiden en de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren. Laatstgenoemde stelde de muur waarop het gedicht is aangebracht beschikbaar.

Kampgevoel
Het gedicht beschrijft volgens Marianne van Velzen het echte kampgevoel. Dat kent ze niet uit eigen ervaring, maar ze tekende het op uit de monden van vrienden en van haar kinderen die vele jaren mee op kamp gingen. Veel (oud-)LCKV-ers zullen verschillende termen uit het gedicht wel herkennen: Hudo, Lami, Stra. Die laatste staat bijvoorbeeld voor ‘stamppot rauwe andijvie’. Een iconisch gerecht op de LCKV-kampen.

Ook wethouder Yvonne van Delft die het gedicht officieel onthulde, ging als kind mee met de kampen. Komende zomer gaat ze voor het eerst sinds jaren weer mee, nu als leiding. Naar Diever. “Want we gaan liever naar Diever”, herinnert Van Delft zich nog uit de tijd dat ze als deelnemer meeging.

Wie overigens als deelnemer mee wil, kan zich nog inschrijven. Er zijn nog plekken vrij. Kinderen inschrijven kan via www.lckv.nl.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×