Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen sinds vandaag terecht in een speciale weggeefwinkel in Leiderdorp. (Foto's: Chris de Waard).

Leiderdorp heeft nu weggeefwinkel en ontmoetingscentrum voor Oekraïners

Bij de gemeentewerf in Leiderdorp is donderdagmorgen een weggeefwinkel voor Oekraïense vluchtelingen geopend in het gebouw bij de gemeentewerf waar eerder de bibliotheek tijdelijk onderdak vond. De weggeefwinkel is speciaal bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne die hier vaak met bijna niets zijn aangekomen. In de weggeefwinkel is ook alle ruimte voor de vluchtelingen om elkaar te ontmoeten.

Chris de Waard sprak met initiatiefneemster Liesbeth Bakhaev en vrijwilliger Liliya Heemskerk over de weggeefwinkel die vandaag open ging.

De weggeefwinkel is een uitvloeisel van een particulier initiatief van de Leiderdorpse Liesbeth Bakhaev die thuis begon met het inzamelen van kleding. Ze woonde zelf tien jaar in Oekraïne en had daardoor al enkele contacten met vluchtelingen die hier bij gastgezinnen worden opgevangen. Toen de hele woonkamer volstond met zakken kleding en ook de garage van de buren in gebruik was genomen, volgde een telefoontje naar de gemeente met het verzoek om een ruimte. Die werd gevonden aan de Simon Smitweg.

De uit Oekraïne afkomstige Liliya Heemskerk is één van de vrijwilligers die helpt bij de weggeefwinkel aan de Simon Smitweg in Leiderdorp.

De weggeefwinkel is voorlopig elke dinsdag en donderdag geopend tussen 10.00 en 12.00 uur. Ook kan er dan kleding en speelgoed worden ingeleverd. “Het moet wel mooie kleding zijn”, zegt Liesbeth. “Dus geen afdankertjes. Het zijn gewoon mensen zoals jij en ik en die moeten zich hier zo snel mogelijk thuis voelen. Deze vorm van steun helpt hen daarbij.”

De vrijwilligers van de weggeefwinkel zijn onder andere afkomstig van verschillende kerkelijke organisaties in Leiderdorp. Ze worden ondersteund door Incluzio Leiderdorp. Een van de vrijwilligers is Liliya Heemskerk die twintig jaar geleden naar Nederland kwam voor de liefde. Ze is getrouwd met een Leidenaar. Inmiddels woont ze achttien jaar in Leiderdorp.

In Leiderdorp worden momenteel zo’n vijftig vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Onder hen zijn zo’n twintig kinderen.

 

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×