In 2018 was het ook erg warm. (Foto: Emile van Aelst).

Hete marathondag verwacht: 'Ga op de 10 km niet voor een recordtijd'

De weersvoorspelling voor zondag liegt er niet om: de temperatuur kan in de middag oplopen tot 26 graden. Geen reden voor de organisatie van de 31e Leiden Marathon om het evenement af te blazen. Wel adviseert zij de lopers van de tien kilometer, die op het warmste moment van de dag start, om niet te snel te starten en voldoende te drinken.

“Het is spannend, maar gelukkig zorgen de luchtvochtigheid en een windje ervoor dat het dragelijk is”, vertelt marathondirecteur Tjeerd Scheffer. Ook het feit dat de meeste lopers van de hele en halve marathon en de kidsrun vroeg op de dag finishen stelt de organisator gerust. “De meesten zijn al binnen voordat het echt warm wordt. Als dat al zo is, want de voorspellingen gaan nog alle kanten op.”


Tjeerd Scheffer over het voorspelde warme weer.

Half jaar
Doordat de vorige editie van de marathon, als gevolg van de coronacrisis, niet in juni 2020 maar pas in oktober werd georganiseerd, hadden Scheffer en zijn team dit keer slechts de helft van de voorbereidingstijd. “Een half jaar is kort. Dat was wel even aanpoten, maar ach.. Vorig jaar wisten we pas vier weken van tevoren dat het door kon gaan en dat ging ook.”

Internationale lopers
De coronapandemie zorgde er voor dat er geen internationale lopers meededen aan de 30e editie van de marathon. Voor Leidenaar Maikel Stolwijk opende dit de mogelijkheid om als snelste te finishen. “Dit jaar strijden tien Kenianen en EthiopiĆ«rs tegen elkaar. Ze maken allemaal kans om het parcoursrecord te verbeteren.”

Zaterdag wordt er gewandeld. Zondag staat Leiden en de regio in het teken van de hardlopers.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Sport Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×