Het zwarte gat. (Foto: Event Horizon Telescope (EHT)).

Wereldnieuws in wetenschapsland: nieuwe foto van zwart gat in onze Melkweg

Het was groot nieuws onder verschillende wetenschappers: de eerste foto van een zwart gat in het midden van onze Melkweg. Radio Weetlust gooide de programmering om en laste een speciale uitzending in over het onderwerp. Te gast was de Leidse hoogleraar Huib Jan van Langevelde die aanstaande zaterdag een lezing geeft in het Academiegebouw in Leiden over de bijzondere foto.

De Event Horizon Telescope (EHT) maakte de allereerste foto van het zwarte gat in het midden van onze Melkweg, Sagittarius A*. Het is een foto die alleen genomen kon worden met een mondiaal netwerk van telescopen. Hoe kwam deze foto precies tot stand? En wat betekent die voor de wetenschap? Van Langevelde, die directeur is van ECT, vertelt het verhaal achter de foto in Radio Weetlust.

“Voor mijn collega’s is dit groot nieuws. Over een maand komt het op in de wetenschappelijke literatuur. Het was een lastigere foto dan de eerste foto van een zwarte gat, want het centrum van ons melkwegstelsel ligt achter veel stof en gas. En wat we eigenlijk moesten doen was een foto maken van een kleuter die niet stil wilde zitten. We hebben de data vijf jaar geleden genomen. Het duurt dan minstens een jaar voor dat je er wat mee kan”, vertelt Van Langevelde in Radio Weetlust.

Je kunt alle afleveringen van Radio Weetlust terugluisteren via Radio Weetlust.

Advertentie

Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×