(Foto: Sleutelstad).

Leiden Marathonwinnaar Stolwijk staat zijn titel zondag 'met alle liefde' af

Maikel Stolwijk gaat zondag zijn titel op de Leiden Marathon niet verdedigen. De geboren en getogen Leidenaar loopt in zijn woonplaats de halve marathon en weet dat iemand anders daarom zijn titel overneemt. Stolwijk kwam vorig jaar oktober in een tijd van 2:33:11 als eerste over de finish op de Vismarkt. “Ik sta in de boeken en daar kom ik niet meer uit”, zegt hij met gepaste trots tegen mediapartner Omroep West. “Mijn titel sta ik met alle liefde af.”

“Mijn kans heb ik gegrepen”, zegt Stolwijk over zijn overwinning afgelopen oktober. Om kosten te besparen en vanwege reisbeperkingen door corona, had de organisatie van de Leidse marathon geen internationale toppers uit Kenia en Ethiopië uitgenodigd. Talent van eigen bodem kon dus rennen voor het podium. Stolwijk liep de 42 kilometer in de herfstmaand het snelst en mag zich sindsdien de eerste Leidse winnaar van de marathon noemen. “Oud-winnaar Huub Pragt woont ook in Leiden”, zegt hij eerlijk. “Alleen ik ben de eerste winnaar die hier geboren en getogen is.”

Het succes heeft hem de afgelopen maanden geen windeieren gelegd. “Die overwinning had alleen maar leuke kanten. Ik word in de hardloopwereld herkent en zeker in de regio blijken meer mensen mijn naam te kennen. Daarnaast krijg ik drankjes of hardloopartikelen opgestuurd, mag ik gratis deelnemen aan andere hardloopevenementen en bij de marathon van Rotterdam kreeg ik een gratis hotelovernachting.”

Start en finish vlakbij
Een hotel heeft hij zondag niet nodig. “De start en finish zijn tweehonderd meter van mijn huis”, vertelt hij enthousiast. “Dat is ook mooi aan de Leiden Marathon. Ik ken de omgeving en ga er dan ook van genieten. Natuurlijk van de stad, maar ook van het lopen door het Groene Hart. Je komt langs mooie dorpen en langs de weilanden rennen is ook lekker. Even wat rust tijdens de wedstrijd.”

Toen Stolwijk in oktober zijn overwinning binnenhaalde, deed hij dat in een nieuw persoonlijk record: 2.33.11. Afgelopen april gingen daar nog een paar seconden vanaf. In Rotterdam liep hij zelfs 2.32.56. Zijn tocht door de Havenstad de reden dat hij dit weekend de halve en niet de hele marathon loopt.

Leiden te snel na Rotterdam
“Ik heb een wijze les meegekregen en dat is dat ik maar twee marathons per jaar kan lopen”, zegt de 38-jarige atleet. “Het kost je drie maanden om je voor te bereiden op een marathon en drie maanden om af te bouwen. Dan komt de Leidse marathon te snel na die van Rotterdam voor mij.”

Bij professionele atleten ligt dat anders, legt hij uit. “Die zijn anders afgesteld en kunnen zich veel beter focussen. Ik werk veertig tot vijftig uur per week en heb dus veel minder tijd om te lopen. Daarnaast zijn trainingsstages en hoogtestages niet voor mij weggelegd. Ik hou het bij die twee keer per jaar en dat is tot nu toe goed gegaan.”

Podiumplek niet reëel
Andere namen zullen dus op het Leidse podium terechtkomen. “De organisatie gokt op een parcoursrecord”, weet Stolwijk. “Er zullen snelle goden komen. De startnummers één tot en met tien hebben Afrikaanse namen. Dus daar zal mijn opvolger wel tussen zitten.”

Toch heeft hij zelf ook nog doelstellingen. Naast ‘genieten van de omgeving en ambiance’, gaat de Leidse loper voor een plek in de top tien van de halve marathon. “Het is een andere discipline en met een podiumplek ben ik niet bezig. Dat is niet reëel. Ik heb maar een halve voorbereiding en ben nog bezig met mijn herstel.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×