Gezond071: tuinieren als vitaminepil met Emma Nieuwenhuijse en Bas van Kempen. (Foto: Greet Meesters).

Gezond071: tuinieren als vitaminepil

Een tuin, balkon, vensterbank en zelfs een keukenkastje kan al genoeg zijn om iets eetbaars te telen. Van tomaten, spinazie, sla en wortels tot peterselie, basilicum, taugé of rode koolkiemen. Met je handen in de aarde zitten, is bovendien nog heel heilzaam voor hart, hoofd en lijf.

In Gezond071, het maandelijkse magazine op Sleutelstad over gezonde leefstijl, draait het deze maand om de moestuin. Te gast is: Bas van Kempen, de nieuwe tuinder van groentetuin Bontekoe. Een vrij jonge moestuin in de Zeeheldenbuurt die groente kweekt voor de Voedselbank. Daarnaast is Emma Nieuwenhuijse te gast, zij is arts-onderzoeker, maar ook vrijwilliger op de Ecotuin. Het re-integratieproject van de DZB. Waar kandidaten een flinke groentetuin bewerken en ruim tweehonderd kippen verzorgen.

Elke maand vraagt Gezond071 een tip aan diëtiste Margje Vlasveld en lifecaoch Jasper Mulder. Vlasveld komt met een boekje uit 1984 op de proppen over hoe je kiemen kunt kweken. Maar, voegt ze meteen toe, tegenwoordig kun je alles op internet vinden. Niks nieuws onder de zon, maar wel lekker, gezond en heel gemakkelijk. Ook voor mensen zonder groene vingers.

Bloemen
Emma Nieuwenhuijse sluit daarbij aan om als je iets van groente of fruit gaat telen, dat je dan iets kiest wat je zelf lekker vindt. En bloemen kweken is ook erg leuk om te doen. Het oog wil ook wat tenslotte. Belangrijk als je iets gaat laten groeien dat je wil kunnen opeten, is dat je goede grond neemt. “Ik ga voor biologische grond”, zegt Vlasveld. “Niet die grond waarmee je de border ophoogt. Je moet je plantjes wel goed te eten geven.”

In de tuin werken, is bijna de perfecte work-out, zegt Jasper Mulder. “Bij het wieden, ga je steeds door je knieën, als je water geeft wordt de gieter steeds lichter. Je gebruikt allerlei spieren steeds op een iets andere manier.” Bas van Kempen kan het beamen. “Ik doe naast mijn werk niet aan sport. Maar ik let wel goed op mijn houding tijdens het werken in de tuin. En mijn knieën bescherm ik wel.”

Hulp gevraagd
Bij de Ecotuin is nog plaats voor kandidaten die op zoek zijn naar werk en daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Neem contact op met Miquel Heemskerk van de Ecotuin. En bij groentetuin Bontekoe kunnen ze altijd nog wat extra helpende handen gebruiken. Kijk op de website Groentetuin Bontekoe voor meer informatie of mail naar info@groenteparkbontekoe.nl.

Fris
Het team van Gezond071 start deze maand met een soort afterparty. Geen podcast of belactie, maar een levensechte ontmoeting. Onder de noemer Fris uit de veren, kun je Jasper Mulder en consorten om 7.00 uur ’s ochtends treffen bij Molen de Valk. Een stukje wandelen en je kunt meteen een vraag stellen. Aanmelden mag via Gerry@sleutelstad.nl. Maar het hoeft niet, gewoon aan komen wapperen mag ook.

Fris uit de veren: donderdag 19 mei 7.00 uur bij Molen de Valk. Tot dan.

De volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 15 juni. Het thema is dan Slapen. Heb je een vraag over slaapproblemen, nachtmerries of slaappillen? Laat het ons weten. Mail naar: Gerry@sleutelstad.nl.

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×