(Video: Reanne van Kleef).

Leidenaar Maikel Stolwijk dolgelukkig met winst Leiden Marathon: 'Mijn trainer riep dat ik veel harder kon'

Anderhalf jaar later dan gepland gaat de dertigste editie van de Leiden Marathon alsnog van start. Organisator Tjeerd Scheffer is een gelukkig man dat zijn marathon door kan gaan. “Mooi om te zien dat Maikel met de Leidse vlag om zijn schouders binnenkwam.”

Vooraf wordt Maikel Stolwijk al getipt als winnaar, maar hij laat zich door die extra druk niet van de wijs brengen. “Ik heb heel veel hulp gehad van anderen. Mijn trainer Bram Wassenaar riep de hele tijd: je kan veel harder, ik had in Sarah Lahti een geweldige haas en andere atleten met wie ik heb kunnen trainen en aan wie ik me op kon trekken. En dan loop ik zeven minuten van mijn pr af.”

Biertje
Nadat Stolwijk over de finish komt met de Leidse vlag om hem heen, kan hij het niet meteen bevatten dat het is gelukt. “Steeds werd de marathon weer uitgesteld, dan ben je weer een paar maanden aan het voorbereiden en dan wordt het weer later. Dat was lastig.” Hij wordt aan alle kanten gefeliciteerd, gefotografeerd en gefilmd. “Ik ga eerst even een biertje drinken.”

De winst van Stolwijk is voor de organisatie een geluk bij een ongeluk. Omdat de oorspronkelijke dertigste editie van mei 2020 niet door kon gaan en ook een uitgestelde loop in november niet haalbaar bleek, is het geld op bij Leiden Marathon. “We konden geen toppers betalen, want we moesten bezuinigen”, zegt Scheffer, “het voordeel daarvan is wel dat de lokale atleten een kans maakten.”

Traantje
Voor Scheffer was het een mooie dag, ondanks dat alle toeters en bellen die voor de oorspronkelijke jubileumeditie waren bedacht, zoals een vlam halen uit Griekenland en die al lopend naar Leiden brengen, niet door konden gaan. “Dat was te onzeker, met alle coronamaatregelen in Europa, al die landen waar je door heen moet. Maar dat komt nog wel”, zegt Scheffer terwijl hij een traantje wegpinkt. “Dit is geweldig dat we hier weer met zijn allen staan.”

 

 

Leiden Sport Leiden Marathon


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×