Studenten op het drugssymposium (Foto: Mariëlle Kant)

Ook onder Leidse studenten is drugs normaal: ‘Maar duistere kant wordt vergeten'

Een pilletje of een poedertje, het lijkt allang geen uitzondering meer onder studenten, ook niet in Leiden. Maar bewust van de gevaren zijn de gebruikers zich lang niet altijd. Daarom organiseerde de Gemeente Leiden donderdag in samenwerking met de politie en de universiteit een symposium over drugs. “We hopen door bewustwording het gebruik omlaag te krijgen.”

De studenten die op het symposium in het Lipsiusgebouw afkwamen, konden kiezen uit een serie lezingen en workshops over het onderwerp drugs, van gebruik tot beleid en criminaliteit. Dat leverde leuke gesprekken en nieuwe inzichten op, vertelt beleidsmedewerker van de gemeente Mariëlle Kant. “De studenten kwamen met allerlei ideeën om bewustwording te creëren. Zoals meer gebruik maken van social media en voorbeelden laten zien die ze zelf ervaren en zien gebeuren. Drugscriminaliteit blijft anders een ver-van-je-bed-show.’’


Verslaggever Kim Bakker maakte een reportage

Onbalans
Het is helemaal niet ingewikkeld om aan drugs te komen, vertelt politiechef Erik Meeuwisse, die aanwezig was op het symposium. “Dat maakt dat nogal eens wordt vergeten dat er een duistere kant aan drugs zit. Een aantal mensen verdient er heel veel aan, terwijl andere mensen er juist het slachtoffer van zijn. Die onbalans loopt al jaren.’’ Het is volgens hem een goede zaak om dat met evenementen als dit symposium onder de aandacht te brengen. “Iedereen die in deze universiteitsstad hierdoor anders gaat kijken naar drugs, is mooi meegenomen.’’

Positieve draai
Student Midas Rooijakkers herkent de verhalen. “Ik heb ook vrienden die drugs gebruiken, het lijkt zeker normaal geworden.’’ Zelf is hij inmiddels vijfenhalf jaar clean na een drugsverslaving. Hij vindt het belangrijk om kennis te delen om zo te voorkomen dat anderen hetzelfde lot wacht. Een beetje op een missie is hij wel, lacht Rooijakkers. “Ik wil laten zien wat de effecten zijn en welke risico’s het heeft.” Uit zijn eigen ervaring voegt hij daar nog iets aan toe. “Ook als je er al in zit, kun je er weer een positieve draai aan geven. Dat wil ik uitdragen.”

Samen aanpakken
Kant heeft niet de illusie dat alle drugsproblemen na dit symposium opgelost zijn, maar hoopt wel dat de gemeente met acties als deze kan bijdragen aan de bewustwording, en dat daardoor het gebruik uiteindelijk daalt. Je moet dat wel sámen met de studenten aanpakken, vindt Kant. “Dat werkt niet als je het alleen van bovenaf doet.’’

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×