In Cultuur071 sprak Sleutelstad onlangs al uitgebreid met Ruud Visser over zijn naderende pensionering.

Gouden Speld van de stad Leiden bij pensionering Nobel-directeur Ruud Visser

Ruud Visser heeft vrijdag de Gouden Speld van Verdienste van de stad Leiden gekregen. Uit handen van locoburgemeester en wethouder Cultuur Yvonne van Delft kreeg Visser de onderscheiding ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van Gebr. De Nobel, voorheen het LVC. Visser was hier sinds 1993 werkzaam en gaat vanaf 28 mei genieten van zijn pensioen.

Visser kwam in 1993 in dienst van het LVC aan de Breestraat 66. Sindsdien zet deze geboren en getogen Rotterdammer zich in voor de ontwikkeling van het muziekaanbod in Leiden. Visser werd directeur en hij kenmerkte zich door zijn ‘Rock and Roll attitude’. De LVC was laagdrempelig, er lag ruimte voor veel eigen initiatief en had permanent een vernieuwend aanbod.

Visser begeleidde de verhuizing van LVC naar Gebr. De Nobel welke in 2015 zijn deuren opende. Dat was een enorme klus. De Rock and Roll attitude van het LVC moest gedeeltelijk plaatsmaken voor een strengere verzakelijking. Meteen na de opening was Gebr. De Nobel een succes.

Visser werkte gestaag aan de professionalisering van het poppodium en alles wat er bij kwam kijken. Een gedegen Raad van Toezicht, goede begroting en jaarrekening, een goede bar gerund door vrijwilligers, en vooral: veel muziek. Hij slaagde erin een steeds breder aanbod te programmeren: van Death Metal en Rock tot Doe Maar en Maan. Daarnaast was er veel dance. In 2019 kwamen er meer dan 70.000 bezoekers.

Trap
In 2020 brak de coronapandemie uit. Met diverse projecten kon er toch het een en ander worden geboden op cultureel gebied. Zo was er tijdens corona ‘De parels van Leiden’. Vele bands in Leiden e.o. mochten het podium van Gebr. De Nobel gebruiken om een geluidsopname en videoclip te maken.

Ook was De Nobel actief met andere online activiteiten. Daarnaast realiseerde Visser de verbouwing van de grote zaal (van 750 naar 850 personen). De entree kreeg een metamorfose, er kwam extra ruimte en een ruimte met sfeer voor kleine concerten. De grote trap ging weg en er kwam een artiestencafé.

Impact
Daarnaast maakte hij zich druk over de lockdown en de gevolgen die de lockdown had voor de culturele sector. In januari 2022 opende Kapsalon de Nobel uit protest haar deuren en drie dagen later vond er een concert plaats op het dak van de Gebr. De Nobel.

Visser zette zich in voor de culturele sector en hij zette zich ook in voor de samenwerking met de andere culturele instellingen. Zo was hij de eerste voorzitter van de C6, de grote zes instellingen in Leiden. Hij werkte onder andere samen met de Stadsgehoorzaal om het mogelijk te maken om concerten op te schalen naar een groter publiek.

Vanwege de duur, uitstraling en impact van zijn werkzaamheden heeft het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden besloten om Ruud Visser de Gouden Speld van Verdienste toe te kennen.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×