Brugwachtershuisje Stierenbrug
Brugwachtershuisje op de 'Stierenbrug'. (Foto: Maurice Hettfleisch)

Gemeenteraad wil brugwachtershuisje Stierenbrug behouden

De gemeenteraad in Leiderdorp is kritisch op het plan van wethouder Bob Vastenhoud (PvdA-GroenLinks) om het brugwachtershuisje van de Leiderdorpsebrug, ook bekend als de Stierenbrug, te slopen. Verschillende partijen vinden sloop zonde en zien kansen voor een nieuwe functie van het huisje.

In de raadsvergadering van maandagavond stelde de VVD vragen aan het college over de sloop van het brugwachtershuisje. Raadslid Niels Verwers (VVD) vroeg aan de wethouder waarom er gekozen is voor sloop, en of er gekeken is naar mogelijkheden om het gebouw te behouden.

De keuze om het huisje te slopen is gemaakt door het vorige college. Wethouder Vastenhoud geeft in de raad aan dat het brugwachtershuisje geen functie meer heeft nu de bediening van de brug op afstand plaatsvindt na de modernisering van de brug. Bovendien is het gebouw geen monument. Om te hoge onderhoudskosten van een leegstand pand te voorkomen, koos het vorige college voor sloop.


Niels Verwers (VVD) vertelde aan verslaggever Maurice Hettfleisch, waarom de wethouder moet kijken naar andere mogelijkheden voor het huisje.

Stichting Brugwachtershuisjes
Volgens verschillende raadsfracties zij er echter voldoende alternatieven te verzinnen en heeft de wethouder te weinig werk gemaakt om de alternatieven te onderzoeken. Medea Hempen (CDA) vindt dat het brugwachtershuisje wel degelijk waarde heeft als cultureel erfgoed. Zij geeft in de raad aan dat er nog maar zo’n duizend huisjes zijn in Nederland en er een stichting Brugwachtershuisjes bestaat, die op zoek gaat naar nieuwe bestemmingen voor die huisjes. “Hun conclusie is: als je het aan gemeenten overlaat, wordt het altijd meteen gesloopt. Dat zien we hier ook. Terwijl, als je dit uitzet in je samenleving en je vraagt aan ondernemers, inwoners of kunstenaars om een bestemming te bedenken, dan komen er op veel plekken hartstikke leuke dingen uit.”

Olaf McDaniel (PvdA-GroenLinks) viel Verwers en Hempen bij in hun oproep om in de samenleving naar ideeën voor het huisje te vragen: “Slopen is eenmalig en radicaal. Ik wil het college in overweging geven niet te haastig te slopen en rustig rond te kijken.”

Na het besluit tot sloop hebben verschillende partijen al interesse in het pand getoond, zo gaf de wethouder aan in de raad. Ook zei Vastenhoud dat het huisje niet voor eind 2023 gesloopt zal worden. De periode tot dat moment gebruikt hij om de mogelijkheden tot behoud van het brugwachtershuisje te verkennen.

De wethouder heeft wel bedenkingen bij nieuwe mogelijkheden om het huisje te gebruiken: “Het is een heel klein gebouwtje op een heel ontoegankelijke plek. Maar als andere mensen daar brood in zien, gaan we daar graag mee in gesprek.”

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×