Groentetuin Bontekoe wil graag nog veel meer spinazie en andere groente oogsten voor de Voedselbank. (Foto's: Robbert Beurse).

Groentetuin Bontekoe vraagt Zeeheldenbuurt om uitbreiding goed te keuren

Groentetuin Bontekoe wil graag uitbreiden om nog meer groente en fruit te kunnen verbouwen voor de klanten van de Voedselbank Leiden en omstreken. De gemeente is welwillend, maar vindt dat de buurt akkoord moet gaan. Deze week kunnen bewoners van Zeeheldenbuurt hun stem laten horen.

Paula van Kesteren van de Voedselbank en Siebrand van der Ploeg van de Stichting Leiden Oogst die de tuin in beheer heeft zijn optimistisch over de uitslag. “We hebben met veel mensen gepraat, een informatiemiddag gehouden en de meeste reacties zijn positief”, zegt Van der Ploeg. “We hebben ook al heel wat stemformulieren binnen. Maar we roepen iedereen graag op van zich te laten horen. Ook als je het niks vindt. Dan horen we graag wat de bezwaren zijn.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Siebrand van der Ploeg van Stichting Leiden Oogst en Paula van Kesteren van de Voedslbank over uitbreiding groentetuin Bontekoe.

Groentetuin Bontekoe opende een paar jaar geleden en heeft nu een kleine duizend vierkante meter tot zijn beschikking. Onder leiding van tuinder Bas van Kempen werken zo’n vijftien vrijwilligers mee. “We krijgen meestal genoeg producten om ongeveer de helft van het aantal huishoudens dat aanklopt van verse groente en fruit te voorzien”, zegt Van Kesteren. “De uitbreiding zou betekenen dat de tuin er bijna 500 vierkante meter bij krijgt”, zegt Van der Ploeg.

Fietspad
De Voedselbank heeft vooral behoefte aan allerlei soorten bladgroente. “Wij bieden de 450 huishoudens die wekelijks bij ons komen graag een ruime keuze”, zegt Van Kesteren. “Dus als dat stuk erbij zou komen, zou dat zeer welkom zijn.” Het stuk grond dat Bontekoe graag wil toevoegen ligt aan de andere kant van het fietspad. “Het wordt nauwelijks gebruikt en voor ons is het ideaal. Als de buurt akkoord gaat, hopen we volgend voorjaar te kunnen zaaien en planten.”

Daar moet nog wel het een en het ander voor gebeuren. “We gaan eerst onderzoeken of de grond wel bruikbaar is om op te verbouwen en daarnaast moeten we wat waterleidingen verleggen. En er moet iets van een omheining omheen komen om te voorkomen dat het een kattenbak wordt. Verder willen we ook graag wat terugdoen voor de buurt. Misschien een strook met groente, fruit en kruiden waar iedereen kan komen plukken.”

Ieder huis in de Zeeheldenbuurt heeft een stemformulier in de brievenbus gekregen. Ingevulde stembiljetten kunnen in een stembus bij Bontekoe en de speeltuinvereniging. Of je kunt de QR-code inscannen en zo meestemmen. Stemmen kan tot zaterdag 4 juni. “Daarna gaan we tellen en komen we met de uitslag.”

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×