Bij de opening van de nieuwe ontvangstruimte knipte een bewoonster een lint door. (Foto: Roeland van Wely).

Topaz opent gastvrije ontvangstruimte: 'Leefplezier staat voorop'

Het ‘ouderwetse’ restaurant van Topaz Zuydtwijck in Leiden Zuidwest heeft plaatsgemaakt voor een ontvangstruimte waar ook wijkbewoners welkom zijn. De plek moet de bewoners van het verpleeghuis de mogelijkheid bieden om op een ontspannen manier contact te maken met familie, vrienden en mensen uit de buurt.

“Voor mensen die in de laatste fase van hun leven zijn, wil je het zo aangenaam mogelijk maken. De plekken waar je samen kunt zijn met je familie en vrienden, zijn dan extra belangrijk”, aldus Rosemarie van Troost van de centrale cliëntenraad van Topaz.

De ruimte is ingericht vanuit het oogpunt van welzijn. “Vroeger was er een restaurant waar een kantinesfeer heerste. Diezelfde ruimte oogt nu open. Er zijn veel hoekjes gecreëerd. En je kunt er ook meer krijgen dan een kopje koffie en een kroket. Zo worden er nu gezonde smoothies en humus aangeboden. Maar het belangrijkste is dat er geen ziekenhuissfeer heerst, maar gewoon gezelligheid”, legt Van Troost uit.

Andere huizen
Topaz verzorgt in zeven verpleeghuizen mensen met dementie en lichamelijke beperkingen. Topaz Zuydtwijck heeft als eerste een ontvangstruimte in nieuwe stijl gekregen. Ook als de plek succesvol blijkt te zijn, betekent dit niet automatisch dat ook de andere verpleeghuizen hun restaurant gaan verbouwen. “Topaz heeft als filosofie dat je in elk huis moet kijken wat in dat huis het beste past. Dat betekent dus dat de andere huizen van Topaz niet automatisch een zelfde ontvangstruimte gaan krijgen”, aldus Van Troost.

Artikel gaat door onder foto
Er werd bij de opening een lint doorgeknipt en een schilderij onthuld. (Foto: Roeland van Wely).

Opening
De voorzitster van Topaz, Lia de Jongh, nam bij de opening het woord: “Het gaat om de bewoners. Bewoonster Corry knipt het prachtige lint door. Bewoonster Wil onthult een schilderij.” Nadat Corry het lint met een gouden schaar heeft doorgeknipt klinkt applaus. Wil verwijdert vervolgens het doek dat voor het schilderij hangt. Het is gemaakt door kunstenares Hanna Maas. Zij legt het publiek de betekenis van het schilderij uit: “Het doek neemt je mee naar vroeger en nu. Er zijn plekken in Leiden en Zuydtwijck op te zien.”

De Jongh: “Het motto van Topaz is: het hele leven telt. Bijna niemand kiest ervoor om in het verpleeghuis te gaan wonen. We moeten ons best doen om Zuydtwijck niet alleen een woonhuis te laten zijn, maar ook om er een thuis van te maken. In de woningen brengen we overal de keukens terug en wordt er veel aandacht besteed aan het eten. Uiteindelijk gaat het om leefplezier op deze leeftijd. Het is geen feestje om hier te zijn als je dementie hebt. Je zult maar elke dag wakker worden in een bed dat je niet kent. Daarom is het zo van belang om aan te sluiten wat voor onze bewoners van belang is.”

Bewoonsters Corry en Wil zullen niet alles hebben meegekregen van de boodschap van De Jongh. Aan mij vroeg Wil: “Wie heeft nu dat mooie schilderij gemaakt?” Maar beide dames genoten zichtbaar van de aandacht en het feestje. Ze voelden zich duidelijk op hun gemak. Topaz viert de opening van de nieuwe ontvangstruimte groots. In meerdere feestelijke sessies worden zo´n vijfhonderd gasten verwacht in Zuydtwijck, waaronder vrijwilligers, mantelzorgers en familieleden.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×