Statenhof
De gemeente is in onderhandeling om op één etage van de venieuwde Statenhof vluchtelingen te huisvesten. (Foto's: Maurice Hettfleisch)

Leiderdorp wil Oekraïense vluchtelingen opvangen in Statenhof

De gemeente Leiderdorp is hard aan het werk om opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te creëren. Deze opvangplekken moeten toekomstbestendig en menswaardig zijn, vertelde burgemeester Laila Driessen maandagavond aan de gemeenteraad. “We zetten in op kwalitatieve en gedegen opvangplekken voor de langere termijn: want ze zullen niet volgende week terug kunnen.”

Leiderdorp heeft hoge eisen aan haar opvangplekken gesteld. De menswaardige opvangplekken moeten ruimte bieden aan privacy, met eigen sanitair en keuken. Burgemeester Driessen wil op die manier de vluchtelingen een plek geven, “waar mensen tot rust kunnen komen, na alle verschrikkingen die zij hebben meegemaakt.”

De hoge eisen die Leiderdorp stelt, zorgen er echter voor dat het wat langer dan gemiddeld duurt om genoeg plekken te regelen. Onder raadsleden was dit weekend dan ook onrust ontstaan toen bleek dat Leiderdorp achterloopt qua aantal opvangplekken. De uitleg van burgemeester Driessen over de plekken die in de zomer beschikbaar moeten komen, stelde de raad gerust.

Statenhof
De burgemeester gaf maandagavond aan dat er vergevorderde onderhandelingen zijn om een verdieping te huren in het Statenhof, het nieuwe studentencomplex boven de Winkelhof. Hier zal ruimte moeten komen voor negentig opvangplekken. Ook is de gemeente in gesprek met woningcorporatie Rijnhart Wonen over de huur van dertien woningen voor Oekraïense vluchtelingen: dit biedt opvangplekken voor dertig vluchtelingen. De burgemeester verwacht dat de opvangplekken in de Statenhof en van Rijnhart Wonen in de zomer beschikbaar zijn. Daarnaast is de gemeente in gesprek om andere particuliere woningen te huren.


Burgemeester Driessen praatte maandagavond de gemeenteraad bij over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Leiderdorp heeft voor deze zorgvuldige aanpak gekozen, zodat vluchtelingen zich ‘zo welkom mogelijk voelen’. De weggeefwinkel, met ontmoetingsruimte en speelruimte, speelt daar een belangrijke rol in. Ook vertelde Driessen dat de eerste vluchtelingen zich nuttig willen maken in de samenleving en werk hebben gevonden, of als vrijwilliger aan de slag zijn gegaan.

Bij de gemeente zijn twee ambtenaren permanent bezig om de opvang in goede banen te leiden. Zij houden contact met opvanggezinnen en vluchtelingen, om eventuele problemen op tijd te signaleren. De zorgvuldige aanpak werpt vruchten af: volgens de burgemeester zijn er tot nu in Leiderdorp nog geen problemen of ontsporingen zijn geweest.

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×