Cultuur071 28 mei 2022: nieuwe directeur BplusC, Kerkorgeldag en boek over W.C. Mulder

Elke zaterdag staat Sleutelstad tussen 10 en 12 in het teken van cultuur. Een overzicht van de gasten en onderwerpen in de uitzending van Cultuur071 van 28 mei.

BplusC is in Leiden en omstreken de organisatie van de bibliotheek, de muziekschool en andere culturele activiteiten in de Leidse regio. Na 14 jaar heeft Willem van Moort afscheid genomen als directeur en het stokje overgedragen aan Willem van den Broek. 

Wie is Willem van den Broek en wat zijn zijn toekomstplannen? Cor heeft Willem vandaag als gast zodat wij kennis kunnen maken. 

www.bplusc.nl

 

Volgende week 4 juni is de 36ste editie van de Leidse Kerkorgeldag. Het jaarlijks terugkerende evenement heeft bezoekers vanuit het hele land. Leiden heeft als stad een enorme dichtheid van orgels en iedere editie staan er andere orgels op het programma. 

Loek Fennis en Jaap Jan Steensma zijn vandaag in de uitzending en vertellen over dit mooie evenement. De start is altijd in de Pieterskerk en dan de afsluiting in de Hartebrugkerk, beter bekend als de Coelikerk. 

https://www.stichtingorgelstadleiden.nl/#lb76219/leidse-orgeldag-zaterdag-4-juni-2022

 

Primavera Pers bestaat sinds 1992 en geeft boeken uit op het gebied van (kunst)geschiedenis, regionale geschiedenis en cultuurhistorie. De laatste uitgave is een prachtig boek over de Leidse architect W.C. Mulder (1850-1920)

Wie kent zijn panden niet zoals Het Leidse Volkshuis, De panden aan het Plantsoen, Het Ketelhuis van de Meelfabriek en ga zo verder. Het boek presenteert voor het eerst een oeuvrelijst van deze Leidse architect, geïllustreerd met uniek fotomateriaal.

Evelyn de Regt, auteur, is vandaag in de studio om over de totstandkoming van het boek te vertellen. 

https://www.primaverapers.nl/p/leidse-architect-mulder/ 

 

Het ‘dodenboek’ van Qenna is een Egyptische papyrusrol van meer dan zeventien meter lang en ruim drieduizend jaar oud. Het staat vol met magische spreuken, afbeeldingen van goden en symbolen. Vanaf 22 juni is de tentoonstelling voor jong en oud en is het kleurrijke manuscript als één doorlopend geheel te zien. Dat is voor het eerst sinds de aankoop in 1835. Het is de langste papyrus uit de museumcollectie en in de afgelopen drie jaar is gewerkt aan de restauratie ervan.

Daniël Soliman, conservator, en Eliza Jacobi, restaurateur, zijn vandaag bij ons in de uitzending. 

https://www.rmo.nl/tentoonstellingen/tijdelijke-tentoonstellingen/de-papyrus-uit-het-graf-van-qenna/

Cultuur Leiden #cultuur071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×