(Foto: Gouden Spike).

Zaterdag 51e Gouden Spike: 'Binnen- en buitenland aast op de trofee'

Na een 50e editie zonder publiek belooft de 51e Gouden Spike een drukbezocht internationaal atletiekevenement te worden. Honderden sporters nemen het tegen elkaar op om de atletiekprijs in de wacht te slepen.

Dat het druk wordt weet de organisatie zeker: “Het is vooral de vraag welk onderdeel de meeste aandacht trekt: een verre sprong van olympisch kampioen zevenkamp Nafi Thiam uit België, de 200 meter van runner-up Anouk Vetter, de hordenloop van Emma Oosterwegel of toch de prestaties op het NK 10.000 meter?”

Voor een uitschieter kan ook de Kroatische speerwerpster Sara Kolak zorgen. In 2016 werd zij olympisch kampioen in die discipline. Inmiddels is zij stap voor stap op weg naar haar oude topniveau van meer dan 60 meter. Om zich te onderscheiden moet Kolak de speer verder werpen dan de Litouwse Liveta Jasiunaité en haar Nederlandse concurrente Lisanne Schol, die in 2019 al eens de Gouden Spike won. Kogelstoter Sven Poelmann kan op zijn beurt zijn krachten meten met buitenlandse toppers als de Brit Scott Lincoln (persoonlijk record 21,28 meter) en de jonge Noor Marcus Thomsen (21,03 meter).

Outsiders
Organisator Norbert Groenewegen is blij met de internationale toeloop, maar waagt zich niet aan een voorspelling. “Het programma is zo divers, dat ik een verrassing niet durf uit te sluiten”, zegt de ervaren Rijnsburger. “Er lopen hier zaterdag zo veel outsiders rond, uit binnen- en buitenland.” Er is de organisatie veel aan gelegen om het ambitieuze programma in vlot tempo af te werken. Groenewegen: “Zo blijven de prestaties aantrekkelijk voor de toeschouwers en weten de deelnemers snel waar zij aan toe zijn.”

Hoofdprogramma
Het hoofdprogramma van de Gouden Spike begint zaterdag om 18.10 uur. In de aanloop daarnaartoe zijn er vanaf 15.00 uur al onderdelen voor andere aanstormende talenten. Ook sterke Leidse atleten zoals Amina Maatoug (1500 meter) verschijnen aan de start.

De officiële Nederlandse kampioenschappen op de 10.000 meter beginnen om 19.25 uur (vrouwen) en om 20.35 uur (mannen). Bij de vrouwen zijn Silke Jonkman, Marcella Herzog en Jennifer Gulikers favoriet in de race waaraan ook de snelle Keniaanse Agnes Barsosio (pr van 31.50) deelneemt. Bij de mannen maken vooral Benjamin de Haan, Khalid Choukoud en Frank Futselaar kans op eremetaal.

Kort na de laatste titelstrijd bepaalt een vakjury welke atleet de Gouden Spike voor de meest aansprekende prestatie krijgt uitgereikt.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×