(Foto: Marnix Zwart).

Leidse vereniging kanshebber op NK showdown: 'Iedereen is gelijk in deze sport'

De Leidse vereniging GSV De Sleutels levert met Stefan Heuker een grote favoriet op het NK Showdown komend weekend. De Sleutels is landelijk één van de beste verenigingen in de sport, een soort tafeltennis speciaal voor blinden, slechtzienden en mensen die juist goed kunnen zien.  “De uitslag is niet eerder bekend dan dat de wedstrijd gespeeld is”, relativeert Heuker zijn favorietenrol. “Maar ik hoop het van harte, ook voor de club.”

Bij showdown staan de deelnemers aan de uiteinden van een tafel, elk met een afgeplakte skibril op. Aan elke kant van de tafel is een doel. “De bedoeling is om met een batje een balletje in het doel van de tegenstander te slaan”, legt Heuker uit. “In de bal zitten drie kogellagertjes, waardoor je kunt horen waar die zich bevindt.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Helma van der Boom en Stefan Heuker.

Feestelijk tintje
Helma van der Boom, een andere showdownspeler van GSV De Sleutels, waardeert de sport vooral om de gelijkheid. “Iedereen heeft zo’n afgeplakte skibril op, waardoor niemand iets kan zien. Dan maakt het niet meer uit of je normaal goed kan zien, slecht kan zien, blind bent of helemaal geen ogen hebt. Bij het showdown is iedereen gelijk.”

De beide spelers wonen niet in Leiden, maar trainen bij De Sleutels vanwege het hoge niveau. “Jarenlang leverde de vereniging de Europees Kampioen en de Wereldkampioen”, weet Van der Boom. Heuker sluit zich daarbij aan: “Ik trainde eerst in Assen en in Zwolle. Maar toen ik steeds beter werd in de sport, wilde ik naar een andere vereniging. Zo ben ik in Leiden beland.”

Een week na het NK staat op zaterdag 18 juni het Zuid-Hollandtoernooi op het programma. “Deze keer is dat in Leiden’, kondigt Heuker aan. “Dat rouleert elk jaar tussen Rotterdam, Den Haag en Leiden en dit jaar zijn wij aan de beurt.” Dat komt goed uit, want de showdown-afdeling van De Sleutels bestaat dit jaar 25 jaar. “Dat vieren we door het Zuid-Hollandtoernooi een feestelijk tintje te geven”, doet Heuker geheimzinnig.

Stil zijn
Om erachter te komen waar dat feestelijk tintje uit bestaat, kan iedereen zelf komen kijken bij het toernooi. “Het is op 18 juni in Wijkcentrum Morswijk, aan de Topaaslaan 19”, vertelt Van der Boom. “We beginnen om 10.00 uur met de eerste wedstrijd en rond 17.00 uur is de prijsuitreiking. Maar de deur staat de hele dag open, dus je kunt zo binnen- en buitenlopen. En de toegang is gratis.”

Er is wel een belangrijke aanwijzing voor het publiek, legt Heuker uit: “Tijdens de wedstrijd moet iedereen stil zijn. De sport is volledig op gehoor, dus het publiek mag geen afleidende factor zijn.” Van der Boom stelt potentiële bezoekers direct gerust: “Na de wedstrijd mag je helemaal uit je dak gaan.”

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Sport Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×