Gracia Lebbink. (Foto: Roeland van Wely).

Gracia Lebbink schreef boek over vechtscheidingen: 'Besef wat de gevolgen zijn voor kinderen'

Gracia Lebbink uit Oegstgeest schrok van de vele vechtscheidingen in haar directe omgeving en de gevolgen daarvan voor kinderen. Ze wil met haar nieuwe boek ‘Niemand vraagt hoe het met mij gaat’ troost bieden aan kinderen die het slachtoffer worden van een vechtscheiding. Daarnaast hoopt ze dat vechtende volwassenen stil gaan staan bij de gevolgen van hun gedrag.

Sleutelstad sprak Lebbink in het radioprogramma ‘De avond met Robbert‘ op de dinsdagavond. “Ik denk dat ik een noodzakelijk boek heb geschreven, omdat het probleem van vechtscheidingen in Nederland vaak voor komt”, vertelt Lebbink. “Als er kinderen bij betrokken zijn, kunnen zij er heel veel pijn van hebben. Als ouders gaan vechten, dan staan zij voor een dilemma, want kinderen zijn in principe loyaal aan beide ouders.”


Gracia Lebbink vertelt over haar boek in het radioprogramma De avond met Robbert

Lebbink: “Het verbaasde me in eerste instantie dat je zo ver gaat om een ander kapot te maken, iemand die eerst je liefdespartner was. Door mensen te interviewen kwam ik er achter dat er patronen zichtbaar zijn. Vaak gaat het over geld zaken. Mensen proberen de ander zwart te maken over de rug van de kinderen heen. Ze vergeten daarbij de mentale gevolgen van hun kinderen. Kinderen houden in principe van beide ouders.”

Alleen
“Ik heb een hoofdpersoon, dat is een meisje, Sanne. Ik volg haar in het boek van haar twaalfde tot haar zeventiende. Zij wordt met de scheiding geconfronteerd op het moment dat ze naar de middelbare school gaat en dat is voor een kind al een behoorlijke verandering”, vertelt Lebbink. “Sanne, het hoofdpersonage, krijgt dan te maken met alle problemen die bij een vechtscheiding komen kijken. Ze heeft bovendien vaak het gevoel dat ze er alleen voor staat.”

“Het liefst zou ik willen dat volwassenen, die mijn boek lezen, gaan beseffen wat de gevolgen zijn voor de kinderen als je zo met elkaar omgaat. Ik hoop ook dat kinderen troost halen uit het feit dat ze niet de enige zijn. Verder hoop ik dat kinderen die geen gescheiden ouders hebben meer begrip krijgen en aandacht hebben voor kinderen van gescheiden ouders. Je hoopt dat een kind in ieder geval op een persoon kan terugvallen. In mijn boek is er ook iemand voor Sanne, haar oma.”

“Het boek is voor kinderen geschreven ouder dan vijftien jaar. Het is ook een boek waarin je soms leuke dingen meemaakt. Sanne gaat bijvoorbeeld naar feesten. Maar laat ik heel eerlijk zijn, onder de oppervlakte zit wel een heel zwaar probleem. Dat is de harde werkelijkheid voor veel kinderen en dat is niet gelogen. Helaas.” Het boek ‘Niemand vraagt hoe het met mij gaat’ van Lebbink wordt vrijdag gepresenteerd bij boekhandel Kooyker.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×