In Hoogmade is dinsdagavond een automobilist aangehouden omdat hij ruim acht keer meer had gedronken dan toegestaan. Zijn blaastest liet een extreem hoge uitslag zien: 1885 Ugl, oftewel 4,26 promille. Hoeveel glazen moet je gedronken hebben om zo’n extreme uitslag te krijgen? En wat gebeurt er met je lichaam? “Je moet echt een goedgetrainde drinker zijn als je met zoveel alcohol nog in de auto kan kruipen”, zegt Nico van der Lely, kinderarts bij de alcoholpoli in het Reinier de Graaf in Delft.
Om een promillage van 4,26 in je bloed te krijgen, moet je volgens Van der Lely enorm veel hebben gedronken. “Met gewoon bier haal je dit promillage niet, want daar zit maar 5 procent alcohol in”, vertelt hij tegen mediapartner Omroep West. “Om dit promillage te halen, moet je eigenlijk zo snel mogelijk heel veel sterke drank drinken en dan het liefst op een lege maag.”
Dat de 56-jarige automobilist uit Leiderdorp dinsdagavond nog in staat was om auto te rijden, is volgens de Delftse arts bijzonder te noemen. “Je moet veel ervaring hebben om deze hoeveelheid alcohol in je bloed te kunnen verdragen. Een gemiddelde volwassene valt gewoon om bij een promillage van 1,8. Een kind onder 18 jaar valt zelfs nog iets eerder om”, begint Van der Lely. “Bij een promillage van 2,3 of 2,4 gaat de gemiddelde persoon stuiptrekken en braken. En bij een promillage boven de 3,5 gaat je lichaam het eigen bloed afbreken. Je rode bloedcellen kunnen dan namelijk niet meer tegen de hoge concentratie alcohol in je bloed”, legt Van der Lely uit.
Mannen kunnen er iets beter tegen
Daarbij is er nog wel een verschil tussen het mannelijke en vrouwelijke lichaam als het op het verdragen van alcohol aankomt. “Mannen hebben meer alcoholdehydrogenase, dat is een enzym in de maagwand en lever dat alcohol afbreekt, in het lichaam. Als ik een biertje drink eindig ik daardoor met een promillage van 0,2 in mijn bloed en een vrouw met een promillage van 0,3. Mannen kunnen dus iets beter tegen alcohol drinken dan vrouwen”, voegt de arts toe.
“Als je met 4,26 promille alcohol in je bloed nog in de auto kan kruipen en weg kan rijden, moet je echt een goedgetrainde drinker zijn’, gaat Van der Lely verder.” Als je elke dag veel drinkt, wordt er naast dat enzym in je maag en lever een systeem in je mitochondriën, dat zijn de energiebronnen van je cellen, opgeschaald. Die kunnen extra ingezet worden om de alcohol in je lichaam af te breken. Als dat systeem in werking is, kan je lichaam dus tegen meer alcohol”, vertelt de arts van de Delftse alcoholpoli.
Niet de eerste keer
Toch komt een promillage boven de vier niet vaak voor volgens Van der Lely. “4,26 promille in je bloed is wel echt exorbitant veel. Dat je dan nog kan autorijden wil alleen maar zeggen dat je vaker zoveel alcohol drinkt. Want normaal val je dus om, raak je in coma, ga je stuipentrekken en dan ga je dood.”
Het was dan ook niet de eerste keer dat de man uit Leiderdorp met heel wat glazen te veel achter het stuur ging zitten. Twee weken geleden blies hij een uitslag van 1225 Ugl, oftewel 2,81 promille. Toen werd zijn rijbewijs al ingevorderd vanwege rijden onder invloed. Maar dat weerhield de man er niet van om dinsdag nog een keer beschonken een rondje te gaan rijden.
Als bestuurder mag je een voertuig alleen besturen als het alcoholgehalte in de adem niet hoger is dan 220 Ugl, dat is een promillage van 0,5. Bestuurders die hun rijbewijs nog geen vijf jaar in bezit hebben, mogen zelfs nog minder drinken voordat zij achter het stuur kruipen. Voor hen geldt een maximum van 88 Ugl, oftewel een promillage van 0,2. Dit geldt voor bestuurders van alle vervoersmiddelen.
Reactie minstens tien keer trager
De Leiderdorper kon dan misschien nog autorijden met 4,26 promille in zijn bloed, het betekent niet dat hij werkelijk bij bewustzijn was in de auto. “Je hebt natuurlijk je grote en kleine hersenen. Met de grote hersenen denk je na over welke handelingen je gaat uitvoeren in de auto. Maar die zijn zo erg aangedaan door de alcohol, waardoor logisch nadenken echt niet meer gaat”, zegt Van der Lely. “De kleine hersenen sturen daarnaast je motoriek, maar die zijn natuurlijk ook helemaal verstoord door de alcohol”, voegt de arts toe.
“Dus snel reageren op een situatie op de weg kan je gewoon niet meer. Als een nuchtere bestuurder op een rood stoplicht afrijdt, dan remt diegene. Maar als je zo veel alcohol op hebt, dan is je reactie minstens tien keer trager en rem je dus veel later”, legt Van der Lely uit. “Laat staan als er een kind opeens de weg oversteekt. Dan lukt het echt niet meer om op tijd te reageren”, voegt hij toe. “Het is dus echt heel gevaarlijk. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor anderen.”
Levensgevaarlijk
Dat 4,26 promille alcohol in je lichaam levensgevaarlijk is, bewijst de arts van de alcoholpoli ook nog eens met de waslijst aan lichamelijke risico’s die hij opnoemt. “Zulke alcoholniveaus hebben niet alleen effect op je brein, maar ook je lever krijgt een enorme tik. De lever loopt genetische schade op waardoor je een vergrote kans hebt op kanker in verschillende organen”, begint Van der Lely.
“Daarnaast breek je je eigen spiercellen massaal af als je te veel drinkt. En je krijgt hartritmestoornissen van zo veel alcohol”, somt hij op. “Ik kan nog uren zo doorgaan, maar samengevat: het is gewoon levensgevaarlijk.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907