Cultuur071, uitzending 11-06-2022: Mahler 11: Lied van verlangen, Jazz in de Kamer, Jeugdcircus Miloco en Shin hanga in het SieboldHuis

Op donderdag 16 en vrijdag 17 juni as. spelen Lidewij Gerits en Erik Siebel in de Tempelzaal van Museum van Oudheden de voorstelling ‘Mahler 11: Lied van verlangen’. Deze door Bart Vieveen geschreven en geregisseerde voorstelling is geïnspireerd op een ontmoeting tussen Gustav Mahler en Sigmund Freud. Bart legt uit dat de huwelijksproblemen van Gustav Mahler met zijn vrouw Alma de reden waren dat hij een consult bij Freud aanvroeg. Het consult vond plaats in de zomer van 1910 en werd uitgevoerd in de vorm van een indringend gesprek tijdens een wandeling door de Leidse binnenstad die startte bij het toenmalige etablissement De Vergulde Turk aan de Breestraat.

www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl


Jos Nijhof in gesprek met Bart Vieveen over ‘Mahler 11: Lied van verlangen’.

Jazz in de Kamer is een inmiddels populair festival met een succesvolle formule, dat een groot aantal vaste bezoekers trekt. Vanwege de succesvolle combinatie tussen de herkenbare opzet en het intieme karakter willen bekende muzikanten vaak hun kersverse repertoire laten horen aan het publiek. Spraakmakende muzikanten hebben op de intieme huiskamerpodia gestaan. Daarnaast is er ruimte voor verrassende genres zoals spoken word, soul, wereldmuziek, tango en uiteraard de bekende jazztrio’s. Het publiek bezoekt drie voorstellingen op drie verschillende huiskamerlocaties. Edwin van Veen, een van de vier organisatoren, geeft een overzicht van wat het publiek tijdens de 7e editie van Jazz in de Kamer op donderdag 16 juni a.s. kan verwachten.

www.jazzindekamer.nl


Jos Nijhof in gesprek met Edwin van Veen over Jazz in de Kamer.

Dit jaar bestaat het Leidse kindercircus Miloco 20 jaar. Miloco, dat inmiddels is samengegaan met Nevermind uit Zoetermeer, is met 450 leden het grootste circus van Nederland. Teun van der Meer (10 jaar) vertelt over het kampioenschap eenwielerrijden, waarin hij Nederlands kampioen is geworden. Julia Vonk (16 jaar) is al heel veel jaren lid van Miloco en geeft inmiddels zo’n drie jaar ook zelf les aan jonge leerlingen van de circusschool. Beide gasten vertellen hoe ze bij Miloco terecht zijn gekomen en wat het hen heeft gebracht.

www.circusmiloco.com


Joque Mulder in gesprek met Julia Vonk en Teun van der Meer over het 20-jarig bestaan van Jeugdcircus Miloco.

Van 17 juni t/m 11 september a.s. toont Japanmuseum SieboldHuis de nieuwe prenten van Japan in ‘Shin hanga’. Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken uit privécollecties. Shin hanga (nieuwe prenten) kan volgens Kris Schiermeier (directeur van het SieboldHuis) worden gezien als de herontdekking van de traditionele prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en zijn het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen kunstenaar, bloksnijder, drukker en uitgever. Dit is te zien in de houtblokprenten met sfeervolle landschappen, prachtige vrouwen, acteurs en zeer gedetailleerde vogels en bloemen.

www.sieboldhuis.org


Joque Mulder in gesprek met Kris Schiermeier over ‘Shin hanga’ in het SieboldHuis.

Advertentie

Cultuur Interview Leiden #cultuur071 Cultuur interview


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×