(Foto's: Emile van Aelst, video: Rik Visser).

Leidse taekwondo-grootmeester onder luid applaus onthaald op Schiphol

Taekwondo-grootmeester Gerard van den Berg is zaterdagavond teruggekeerd vanuit Zuid-Korea. Daar slaagde hij afgelopen week als eerste Nederlander ooit voor het 9e Dan-examen, de hoogst haalbare gradatie in deze vechtsport. Op Schiphol stonden tientallen vrienden, familieleden en leerlingen uit zijn sportschool op hem te wachten om hem onder luid applaus te ontvangen.

“De ontvangst was ongelofelijk, dit verwacht je niet”, vertelt de Leidenaar nadat hij zijn nieuwe zwarte band met de negen Danstrepen aan het publiek heeft laten zien en met zijn jonge taekwondoleerlingen op de foto is geweest. “Het is geweldig als mensen zoveel aandacht aan je prestatie geven. Ook alle appjes en mailtjes die ik kreeg toen ik het had gehaald, m’n telefoon ontplofte. Ik ben er super trots op.”

Uitrusten
Het doen van het examen in Zuid-Korea ging niet zonder slag of stoot. Eerst waren de coronamaatregelen te streng waardoor Van den Berg niet kon afreizen naar het land waar taekowondo zijn oorsprong kent. Daarna waren het blessures die hem beperkten in de voorbereiding en tot slot testte hij vlak na aankomst in Zuid-Korea zelf positief op corona. Gelukkig herstelde hij precies op tijd om toch examen te kunnen doen.

“Wat ik nu ga doen? Uitrusten! Even alle blessures laten helen en lekker helemaal niks doen. En genieten van wat ik de afgelopen anderhalf jaar allemaal heb meegemaakt. Ik heb m’n doel voor nu even bereikt.”

Van den Berg is overigens niet de enige persoon in Nederland met de 9e Dan op zak. Jafar Zareei uit Iran (woonachtig in Den Haag), slaagde vorig jaar voor het 9e Dan-examen. Louis Pardoel en Henk Meijer ontvingen de 9e Dan als eregraad voor hun verdiensten in de sport, maar legde hiervoor geen examen af. Van den Berg is daarmee de enige Nederlander die het 9e Dan-examen deed voor de Kukkiwon, het wereldtaekwondohoofdkwartier in Zuid-Korea.

Gerard van den Berg is maandag 20 juni om 18.00 uur te gast in Sport071 op Sleutelstad.

Advertentie

Leiden Sport 9e dan voor Leidse Taekwondo-Grootmeester Gerard van den Berg


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×