Gerard van den Berg na het behalen van zijn 9e Dan. (Foto: Astrid Warmenhoven).

Corona zette bijna streep door 9e Dan: 'Afgevoerd als melaatsen'

Leidenaar Gerard van den Berg slaagde vandaag in Zuid-Korea als eerste Nederlander ooit voor zijn 9e Dan-examen, de hoogst haalbare gradatie in de taekwondosport. Maar lang zag het ernaar uit dat hij geen examen mocht doen: vlak na aankomst testte hij positief op corona.

Voor vertrek had Van den Berg al een negatieve coronatest moeten overhandigen en binnen 24 uur na aankomst in Zuid-Korea werd er weer getest. Tot zijn grote schrik kreeg hij een telefoontje dat hij de hotelkamer niet meer uit mocht en zeven dagen in isolatie moest. “En dat zou geen 9e Dan-examen betekenen”, vertelt Van den Berg vanuit Zuid-Korea aan Sleutelstad. “Dat was natuurlijk volle bak stress en paniek. Ik moest meteen denken aan de positief geteste olympiagangers van vorig jaar, ook daar zat iemand uit de Taekwondo bij.”

Een dag later werden Van den Berg en zijn vrouw halsoverkop naar een ‘guesthouse’ ergens anders en Seoul gebracht. “Dat wordt bepaald door de Koreaanse overheid. We werden als twee melaatsen afgevoerd en hadden geen idee waar we terecht zouden komen.”

Ontfutselen
Het zag er dus naar uit dat Van den Berg op 18 juni gewoon weer terug naar Nederland zou vliegen, zonder 9e Dan op zak. “Er was wel begrip voor onze situatie maar veel konden ze er niet aan doen. Vreemd genoeg mochten we wel naar buiten om een wandeling te maken.” De eerste dagen durfden de Leidenaren nog niets, maar daarna zijn ze hun vrijheid een beetje gaan uitbreiden. Op eigen initiatief deden ze een nieuwe test en die bleek negatief. “Toen mochten we weer meer gaan doen en kreeg ik ook weer zicht op het examen. Dat mocht ik gelukkig toch afleggen.”

Ondanks alle spanningen vooraf ging het examen goed. Na vier uur trainen, het examen met stijlfiguren en een gesprek met de president van de Kukkiwon, het ‘Wereldtaekwondohoofdkwartier’, zaten alle beproevingen erop. Eigenlijk zou de uitslag nog maanden op zich laten wachten, maar toch kon van Den Berg het goede nieuws vandaag al naar Leiden sturen. “Je hoort na het examen niet of je gezakt of geslaagd bent. Dat heeft te maken met de internationale administratieve afwikkeling die in september pas plaats vindt. Maar ik heb stiekem toch kunnen ontfutselen dat het goed zat met mijn examen.”

Advertentie

Leiden Sport 9e dan voor Leidse Taekwondo-Grootmeester Gerard van den Berg


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×