Vlak voor vertrek sprak Sleutelstad met Gerard van den Berg. (Foto's: privécollectie Gerard van den Berg, video: Robbert Beurse).

Gerard van den Berg in Korea op jacht naar unieke 9e dan

Taekwondo-grootmeester Gerard van den Berg (65) bereidt zich voor op een unieke prestatie. De Leidenaar is op dit moment in Zuid-Korea voor zijn 9e dan-examen. Als hij woensdag voor het examen slaagt, is hij de enige Nederlander die ooit de hoogst mogelijke dan-graad binnen de taekwondosport heeft behaald.

“Elke dag ben ik ermee bezig, want ik wil niet voor verrassingen komen te staan”, vertelt Van den Berg. “Je staat daar als een kleine jongen weer voor een examencommissie. Als je het niet goed doet, gaat het allemaal niet door. Dan mag je een andere keer terugkomen.”

Wereldwijd zijn er zo’n 1150 mensen die ooit zijn geslaagd voor het 9e dan-examen. In 2013 reisde Van den Berg ook al af naar Zuid-Korea, toen voor zijn 8e dan-examen. Ook daarin is hij de enige Nederlander, maar toch is de 9e dan extra speciaal voor hem. “Dit is echt het laatste dat ik kan doen in de sport, verder kan je niet. Ja dat vind ik wel heel bijzonder. Daarom ga ik er nu ook honderd procent voor.”

Voor het examen wordt er veel van hem verwacht. Dat begon met het opsturen van een uitgebreide scriptie met wat hij zelf heeft bereikt op sportief vlak (onder andere deelname aan meerdere WK’s en Nederlandse titels), hoeveel leerlingen hij in de sportschool heeft, het aantal opgeleide ‘zwartebanders’ en wat hij nog meer heeft gedaan voor de sport. In Korea moet hij fysiek examen doen. Dat begint met een vier uur durende training met de Koreanen en daarna wordt het examen met verschillende stijlfiguren afgenomen.

Graf
“Of er nog iets mis kan gaan? Blessures. Ik heb in de voorbereiding een blessure opgelopen, maar tot nu toe gaat het goed”, laat hij een dag voor het examen vanuit Zuid-Korea weten. “Ik kan ook nog een stijlfiguur fout lopen of door een explosieve trap een blessure krijgen. Maar ik heb er nu vertrouwen in dat het gaat lukken, met een beetje gezonde wedstrijdspanning.”

Officieel is er ook nog een 10e dan, een eregraad die taekwondo-atleten toegekend kunnen krijgen als ze heel veel voor de sport hebben betekend. “Vaak krijg je die postuum of als je al met één been in het graf staat. Dus daar wil ik nog even mee wachten”, sluit Van den Berg lachend af.

Gerard van den Berg na een van zijn laatste trainingen voor het 9e dan-examen.

Leiden Sport 9e dan voor Leidse Taekwondo-Grootmeester Gerard van den Berg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×