Het slaan van de eerste paal van Topaz Foreschate. (Foto's: Roeland van Wely).

Topaz slaat eerste paal voor zorgcomplex bij station Voorschoten

Zorgaanbieder Topaz heeft de eerste paal geslagen voor een nieuw zorgcomplex aan de Rouboslaan in Voorschoten. Een deel van het oude zorgcomplex Topaz Foreschate is voor de nieuwbouw gesloopt. De oude bewoners die niet meer zelfstandig kunnen wonen, worden de komende twee jaar in Topaz Groenhoven aan de Witte Rozenstraat in Leiden ondergebracht.

Een speciale bus bracht de bewoners vrijdagochtend voor een paar uur terug naar Voorschoten. De Voorschotense wethouder Paul de Bruijn (VVD) sprak ze toe: “U bent momenteel allemaal woonachtig in Leiden. Ik kan me voorstellen dat u heel graag weer terugkeert naar dit hele mooie dorp waar u waarschijnlijk familie en vrienden hebt. Ook in Voorschoten hebben wij echt een uitdaging om niet alleen voor u, maar ook om in de toekomst voor iedereen voldoende woningen te realiseren.”


Betrokkenen in Nieuws071 over het Topaz Foreschate

Volgens de planning wordt het nieuwe complex tegen het einde van 2023 opgeleverd. Het krijgt zeventig zorgappartementen en zeven woonkamers. De directe opdrachtgever voor de nieuwbouw is Woonzorg Nederland, een maatschappelijke woningcorporatie. Woonzorg is formeel de eigenaar van het zorgcomplex, en zorginstelling Topaz huurt het.

Artikel loopt door onder foto

Muziek zorgde voor de juiste sfeer.

Ontmoeten
“Ik heb van oude bewoners begrepen dat ze zeer gehecht waren aan het gebouw uit de jaren zeventig, vooral vanwege de relatie die het gebouw had met de binnentuin en de zelfstandige woningen”, vertelt de architect van het nieuwe gebouw, Evelien van Veen. “De zelfstandige woningen blijven bestaan. Het nieuwe gebouw houdt rekening met de sfeer daarvan. Het moet een geheel blijven. Wat we tegenwoordig belangrijker vinden dan vroeger, is voldoende daglicht en goede buitenruimtes.”

“Het nieuwe gebouw wordt helemaal van deze tijd. Het ontmoeten vinden we tegenwoordig erg belangrijk. Er komen functies in voor de omgeving, dus het ontwerpen van een grote ontmoetingsruimte op de begane grond was echt van belang. We hebben ook veel aandacht besteed aan de entree van het gebouw. Zo hebben we een uitnodigende luifel ontworpen en veel zitplekken”, aldus Van Veen.

Artikel loopt door onder foto

Klaar voor de eerste paal. 

Verandering
“Het oude gebouw voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. We gaan nu over op kleinschalig zorgen”, licht Marco de Kievit van Topaz toe. “Voorheen was het allemaal rijen met kamertjes naast elkaar en was het gezamenlijk eten in het restaurant van het tehuis. Nu eten we per groep van tien bewoners en wordt er gezamenlijk met de verpleging gekookt.”

“Er is een tekort aan dit soort woningen. We zien dat veel senioren nog in een eengezinswoning wonen in het dorp, terwijl ze eigenlijk willen doorstromen. Je ziet ook dat ze soms eenzaam zijn en dat de zorg ze soms moeilijk kan bereiken”, vertelt De Bruijn. “We hebben in ons dorp nieuwe duurzame voorzieningen nodig voor senioren.”

Zorgen
Het was een feestelijke bijeenkomst vrijdagochtend in Voorschoten. Voor de oude bewoners werd goed gezorgd. Ze werden door een tent beschermd tegen de felle zon, er was sfeervolle muziek, er was voldoende drinken en tegen lunchtijd werden ze voorzien van een smakelijk hapje. Ze zullen tevreden in de bus terug gezeten hebben naar Leiden met vertrouwen in de toekomst.

Maar er hangen donker wolken boven de ouderenzorg. Er wordt te weinig gebouwd. De bouwprijzen stijgen en de kosten zullen doorberekend moeten worden. Nieuwe projecten komen minder snel van de grond. Een medewerker van Topaz constateerde dat senioren met geld altijd wel wat zullen vinden, maar dat het voor de doelgroep die vandaag bij de feestelijkheden aanwezig was, het in de toekomst vermoedelijk lastiger wordt.

Advertentie

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×