Cultuur071, uitzending 18-06-2022: Van kade tot zelfkant, Trinity, Midzomernacht in de Hortus en 'Bloei' van het Leiden English Choir

Leiden is de stad van kunst en kennis, textielstad en stad van vluchtelingen. Die drie elementen komen samen in “Van kade tot zelfkant”, een community kunstproject van Kunst in het Singelpark (KiS), dat deze zomer plaatsvindt in het Singelpark. Kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen maken in hun mobiele atelier op traditionele wijze Leids saai, een wollen stof die de stad in de 17e eeuw grote rijkdom bracht. Cécile Verburg, bestuurslid van de Stichting KiS, vertelt dat iedereen die dat wil actief aan het maakproces van deze stof mag meewerken.

www.vankadetotzelfkant.nl


Cor Klein in gesprek met Cécile Verburg over het community kunstproject “Van kade tot zelfkant”.

Op dinsdag 28 juni as. opent om 19.30 uur in de Hooglandse Kerk “Trinity”, een expositie van drieluiken van hedendaagse Leidse kunstenaars. Tim Juffermans – kunstenaar, designer en initiatiefnemer van deze tentoonstelling – geeft aan dat op de 28ste niet alleen de tentoonstelling wordt geopend, maar dat op die avond een geweldig evenement plaatsvindt met wetenschappelijke lezingen, poëzie, zang en dans. Alle onderdelen van de openingsavond zijn gerelateerd aan trinity, wat drie-eenheid betekent. De expositie is tot en met de eerste week van augustus te bezoeken.

Kijk voor de exacte openingstijden op www.hooglandsekerk.com


Cor Klein in gesprek met Tim Juffermans over de drieluikenexpositie “Trinity”.

Op 21 juni a.s. viert de Hortus Botanicus de Midzomernacht, de langste dag van het jaar. Van 19.30 tot 23.00 uur kunnen bezoekers genieten van muziek, voorstellingen, kunst, wetenschap en natuurlijk planten en bloemen. Mathilde Simons, communicatiemedewerker van de Hortus, vertelt over de diverse aspecten van deze uit 1590 daterende wetenschappelijke botanische tuin en gaat in het bijzonder in op wat de maximaal 2500 bezoekers tijdens de avond van 21 juni allemaal kunnen verwachten.

www.hortusleiden.nl


Jos Nijhof in gesprek met Mathilde Simons over de Midzomernacht in de Hortus Botanicus.

In het concert Bloei staat de groei en bloei van alles wat leeft centraal. Een madrigaal uit de Renaissance ‘Revecy venir du printans’ bezingt de komst van het voorjaar; in werken van Gjeilo, Chilcott, Roth en Lauridsen wordt de pracht van de roos en andere bloemen bezongen. Over de liefde gaat het in ‘Rakastava’ van Sibelius, en vrolijke volksmuziek is er ook. Mäntyjärvi schreef PseudoYolk, een lied dat doet denken aan volksmuziek uit Lapland, maar dat niet is. Het strijkersensemble ‘The Champs’, van dirigente en violiste Hebe de Chapeaux begeleidt een van de werken en de pianobegeleiding is in handen van Takashi Mizumoto. De koorleden Ineke van der Sar en Anna Rusch noemen het een verrassend en veelzijdig concert dat plaatsvindt op zaterdag 25 juni a.s. vanaf 20.15 uur in de Antoniuskerk aan de Boshuizerlaan 13 in Leiden.

www.lec.nl</a


Jos Nijhof in gesprek met Ineke van der Sar en Anna Rusch over het concert Bloei van het Leiden English Choir.

Advertentie

Cultuur Interview Leiden #cultuur071 Cultuur interview leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×