(Foto's: Sleutelstad)

Prominente dichters tijdens jubileumeditie Poëzienacht: 'Leiden kan hier trots op zijn'

Zaterdag was een avond vol muziek en poëzie op de Leidse Burcht. Dit jaarlijkse evenement is een onderdeel van het Van Rijn Festival, georganiseerd door Fields of Wonder, stichting Leids Literair Landschap en INDEX Poetry. De presentatie was in handen van Han Ruijgrok en Christiaan van Minnen. De avond was extra feestelijk door de jubileumviering van zowel het Van Rijn Festival dat vijf jaar bestaat, als Fields of Wonder dat haar twintigjarige bestaan viert.

Wethouder Yvonne van Delft opende de avond. Hierna was het de beurt aan Marianne van Velzen, voormalig stadsdichter van Leiden en dichter Emma van Hooff. Ze werden gevolgd door een voorproefje van de theatervoorstelling ‘De Spaanse Hoer’ uitgevoerd door Marlies de Koning. Het vormde een goede afwisseling tussen de poëzievoordrachten en een solovoorstelling waarin De Koning een liefdespaar uitbeeldt dat een sensuele dans uitvoert. Hierbij speelde nostalgische muziek op de achtergrond met bijna authentiek grammofoon geluid.

Een extra optreden werd verzorgd door vier jonge dichters van poëzietijdschrift Awater. Dit tijdschrift is in 2002 opgericht door dichter Gerrit Komrij. In het kader van het inmiddels twintigjarig jubileum van dit tijdschrift brachten zij het programmaonderdeel Awater live. De presentatie was in handen van Alek Dabrowski.

Na de pauze kondigde Christiaan van Minnen het optreden van Gershwin Bonevacia, voormalig stadsdichter van Amsterdam aan. Hierbij haalde hij Bonevacia’s overwinning van dyslexie aan “Gershwin is het levende bewijs van iemand die dyslexie tot kunst heeft verheven. Dat is knap, want daar heb je woordkunst voor nodig”, aldus Van Minnen. Vervolgens droeg Bonevacia voor uit zijn bundel ‘Toen ik klein was, was ik niet bang’.

De avond werd afgesloten door een optreden van Zoë van de Kerkhof, stadsdichter van Leiden. Zij droeg een aantal gedichten voor, waaronder een opdracht voor Leiden City of Science en een gedicht speciaal voor de Leidse Burcht.

“We hebben genoten van een mooi programma van jonge Leidse dichters en dichters van tijdschrift Awater dat hier een speciale presentatie hield voor een jubileum nummer. Het is een jaarlijkse traditie waar Leiden trots op kan zijn”, aldus Christiaan van Minnen van Index Poetry.

 • Han Ruijgrok
  Han Ruijgrok
 • Wethouder Yvonne van Delft
  Wethouder Yvonne van Delft
 • Marianne van Velzen
  Marianne van Velzen
 • Marianne van Velzen
  Marianne van Velzen
 • Emma van Hooff
  Emma van Hooff
 • Theatervoorstelling
  Theatervoorstelling 'De Spaanse Hoer'
 • Theatervoorstelling
  Theatervoorstelling 'De Spaanse Hoer'
 • Alek Dabrowski
  Alek Dabrowski
 • Daniëlle Zawadi en Alek Dabrowski
  Daniëlle Zawadi en Alek Dabrowski
 • Daniëlle Zawadi
  Daniëlle Zawadi
 • Barry van der Zijden
  Barry van der Zijden
 • Gershwin Bonevacia
  Gershwin Bonevacia
 • Gershwin Bonevacia
  Gershwin Bonevacia
 • Han Ruijgrok
  Han Ruijgrok
 • Zoë van de Kerkhof
  Zoë van de Kerkhof
 • Zoë van de Kerkhof
  Zoë van de Kerkhof
 • Openluchthotel Fields of Wonder
  Openluchthotel Fields of Wonder
 • Openluchthotel Fields of Wonder
  Openluchthotel Fields of Wonder
 • Openluchthotel Fields of Wonder
  Openluchthotel Fields of Wonder
 • Openluchthotel Fields of Wonder
  Openluchthotel Fields of Wonder
 • Openluchthotel Fields of Wonder
  Openluchthotel Fields of Wonder

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×