Toneelgroep Voorschoten speelde Verre vrienden. (Foto: Roeland van Wely).

De uitvoering van Verre vrienden van Toneelgroep Voorschoten

Toneelgroep Voorschoten speelde het toneelstuk Verre vrienden van de Britse toneelschrijver Alan Ayckbourn. Het toneelstuk gaat over verkeerde keuzes van mensen en hun tekortkomingen. Verre vrienden is deels een komedie, maar na afloop van het toneelstuk heb je vooral medelijden met de karakters. Je gunt mensen betere keuzes en vooral een mooier leven.

Toneelspeler Ruud Stapert licht Verre vrienden toe: “Het is een heel mooi toneelstuk. Ik heb wel eens eerder een stuk van Ayckbourn gespeeld: Mes en vork. Hij gooit overal een sausje overheen van het is allemaal goed, mooi of prachtig. De onderlaag is bij hem echter vaak cynisch, bedenkelijk of tragisch. Je ziet bij Ayckbourn die onderlaag en bovenlaag tegen elkaar aanschuren. De humor is vaak even aanstippen, maar dan niks zeggen. Het is Engelse humor. De pauzes moeten net goed zijn.”

“Verre vrienden is een tragische komedie. De karakters doen zo hun best. Zo lijken ze vaak een goede carrière te hebben of gelukkig te zijn in het huwelijk. Je ziet als het goed gespeeld wordt, een onderlaag waar dat allemaal niet zo is. Je moet het echt heel goed spelen. Die twee lagen moet je eruit zien te halen. Dat is heel lastig. Je speelt een personage en daarbinnen speel je als personage naar je medespelers een rol. Ik vind dat heerlijk.”

Rol
“Ik speel Paul, een man die een carrière heeft gemaakt en dat ook wil laten zien. Hij is niet gelukkig getrouwd. Daar walst hij overheen met zijn praatjes. Maar hij voelt wel dat het niet klopt. En dan komt een oude vriend binnen, Boudewijn, die zijn vriendin heeft verloren. Boudewijn is desondanks heel opgewekt. Hij heeft zijn verlies een plaats kunnen geven. De vrienden krijgen steeds meer in de gaten dat zij het slachtoffer zijn. Het is mooi als je dat kan laten zien.”

“Het spelen van zo’n rol vereist enige mensenkennis en kennis van jezelf. Iedereen kent wel mensen die zich beter voordoen dan dat zij zijn of die een ongelukkig huwelijk hebben en dat verbergen. Je probeert voor ogen te houden hoe zulke mensen in het dagelijks leven functioneren en je gaat daarmee ‘psychologisch schilderen’. Je neemt af en toe afstand van je rol om vervolgens van buitenaf wat uit te vegen of juist toe te voegen”, aldus Stapert, die als kunstschilder zijn rol beziet.

Foto loopt door onder video

De spelersgroep van Toneelgroep Voorschoten

Uitvoering
Verre vrienden (Absent Friends) van Alan Ayckbourn in een vertaling van Kim van Kooten werd vrijdag 24 juni en zaterdag 25 juni gespeeld in het Cultureel Centrum van Voorschoten. Rollen waren er voor Jeroen van Grunsven, Lily Kiernan, Marjo Kommeren, Guido Pegt, Ruud Staperten Myra Vervaart. Ze speelden respectievelijk Boudewijn, Lucy, Bea, John, Paul en Evelien. De regie was in handen van Guus Vervaart. Sleutelstad woonde de voorstelling van vrijdag 24 juni bij.

Het verhaal in een notendop: Lucy heeft een ‘high tea’ georganiseerd voor Boudewijn, een vriend die ze al jaren niet meer heeft gezien. Ze wil hem opvrolijken omdat zijn vriendin Carolien is verdronken. De man van Lucy zit niet te wachten op Boudewijn. Hij heeft het druk. Bovendien heeft Lucy ook Evelien uitgenodigd en Paul is net met haar vreemd gegaan. De man van Everlien, John, weet daarvan, maar is financieel afhankelijk van Paul. Bea vervangt haar man Olaf, die zich ziek heeft gemeld.

Climax
De sfeer in het huis van Lucy en Paul is gespannen. Lucy vermoedt inmiddels dat haar man is vreemd gegaan. John blijft Paul maar vragen om te investeren in zijn bedrijf. Evelien ergert zich aan haar man. Bea uit haar niet uitgekomen wens om kinderen te krijgen. En dan komt Boudewijn binnen. Hij lijkt helemaal niet verdrietig te zijn. Hij heeft het verlies van Carolien een plek kunnen geven en lijkt tevreden met het leven. Hij suggereert bovendien dat de anderen dat ook zijn en haalt positieve herinneringen op.

Wanneer Boudewijn vertelt dat Paul ooit dusdanig verliefd was op Lucy, dat hij de door haar gebruikte servet meenam, loopt het in de woonkamer uit de hand. Paul vertelt bot dat hij het servet nu gebruikt om zijn auto te poetsen. Lucy verliest haar zelfcontrole en stort slagroom uit over het hoofd van Paul. Ze vertelt dat ze altijd bij de bereden politie had gewild. Ze was alleen maar getrouwd, omdat iedereen dat van haar verwachtte. Ze krijgt een kalmeringsmiddel toegediend en wordt naar bed gebracht.

Slot
Het stuk eindigt met het vertrek van Boudewijn. De toeschouwer heeft zich kostelijk kunnen vermaken. Tegelijkertijd kan je niet anders dan medelijden hebben met de karakters waarvan de levens anders gelopen zijn dan dat zij voor zichzelf gewild hadden. Actrice Lily Kiernan kleurt de frustraties van Lucy heel erg mooi. Zij speelt het verdriet van haar karakter naar het einde toe echt zeer invoelbaar.

Soms merk je tijdens het stuk dat acteurs nog weleens moeten zoeken naar de juiste woorden. Het is de spelers vergeven. Het leuke van amateurtoneel is dat er met beperkte middelen enthousiast wordt gespeeld. Het eindresultaat kan dan ook nooit perfect zijn. Het plezier staat voorop. Dat Toneelgroep Voorschoten maar zes spelende leden telt, is jammer. Bij een welvarend dorp zoals Voorschoten past een wat grotere toneelvereniging met een uitgebreider repertoire.

Affiche van Verre vrienden van de Toneelgroep Voorschoten

Cultuur Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×