(Foto: Myrthe Koopman).

Leidse student kan fluiten naar centen, Delftse student krijgt wel energietoeslag

Leidse studenten vallen buiten de boot voor de landelijke energietoeslag. Dat is opvallend, want Delftse studenten krijgen die toeslag namelijk wel. Eerder onderzocht Nieuwsuur al de rechtmatigheid van het uitsluiten van studenten. Juridisch specialisten claimen dat gemeenten dit niet mogen doen. Leiden denkt hier anders over: “Het staat gemeenten vrij om hierin een eigen keuze te maken.”

Het is opvallend te noemen dat Leiden geen energietoeslag uitkeert aan studenten. Zeker omdat gemeenten na de publicatie van Nieuwsuur soms tóch overstag gingen. In Delft kunnen studenten bijvoorbeeld nu wel diezelfde energietoeslag aanvragen, mits zij een eigen aansluiting hebben, de rekening zelf betalen en dat ook kunnen bewijzen.

De reden dat Leiden geen toeslag uitkeert aan studenten is dat de regeling in principe niet voor hen bedoeld is. “Zij hebben een zeer diverse woonsituatie. Vaak betaalt de huisbaas de energierekening voor hen”, legt een woordvoerder van de gemeente Leiden uit. Het is voor de gemeente daardoor moeilijk te checken of iemand werkelijk financieel te lijden heeft onder de stijgende energielasten. “Bovendien zijn er meer groepen die niet automatisch de energietoeslag ontvangen. Daarom willen wij inzetten op maatwerk.”

Sleutelstad-verslaggever Maurice Hettfleisch in gesprek met Mitchell Wiegand Bruss over de verschillen tussen gemeenten over het al dan niet toekennen van energietoeslag aan studenten.

Sceptisch
De Leidse studentenpartij Studenten Voor Leiden (SVL) is in eerste plaats tevreden dat studenten onder de bijzondere bijstand gaan vallen, maar is sceptisch over hoe het stadsbestuur omgaat met de energietoeslag. “In Delft wordt het studenten makkelijk gemaakt, wij moeten het in Leiden straks doen via de ‘bijzondere bijstand’. De selectie daarvoor is een stuk strenger. Een grote groep studenten krijgt pas aan het eind van het jaar een naheffing. Die kunnen dus geen bijstand aanvragen”, legt fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss uit. De partij vraagt al langer om aandacht voor het probleem.

Volgens Wiegand Bruss is het belangrijk om studenten te compenseren, juist omdat zij met een bijbaantje de huur moeten ophoesten. Dat is vaak niet genoeg om een enorme klap van een verhoogde energierekening op te vangen. “We zullen daarom goed vinger aan de pols houden. Dat doen we overigens nu al door een meldpunt, waarmee we in de gaten houden of studenten hun rekening nog kunnen betalen. Met de informatie die daar vandaan komt gaan we naar het college om te kijken of studenten toch niet ook deze bijstand kunnen krijgen”, zei de SVL-voorman in Nieuws071.

Onhoudbaar
Het uitsluiten van studenten door de gemeente Leiden zou daarnaast onrechtmatig en juridisch onhoudbaar zijn. “Dat komt doordat er geen goede gerechtvaardigde grond van weigering is”, vertelde juridisch expert Willy Heesen eerder al aan Nieuwsuur. “Studenten die hier een rechtszaak van zouden maken en verder wel in aanmerking komen voor de toeslag, hebben grote kans om in het gelijk gesteld te worden”, luidt het oordeel van Heesen. Na onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat andere juristen die uitspraak onderschrijven.

Leiden houdt echter vast aan het advies dat haar is gegeven. De gemeente ziet nu nog geen reden om af te wijken van het huidige uitsluiten van studenten, terwijl Delft dit bijvoorbeeld  wel doet. “Het advies vanuit het ministerie was om de handleiding van Stimulansz te gebruiken, dit hebben wij net als veel andere gemeentes opgevolgd. We treden via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in overleg met het ministerie van SZW over de rechtmatigheid van het advies.”

Delft
Rogier Kamphuis, advocaat bij Claves Advocaten, is gespecialiseerd in bijstandsrecht. Hij is vooral verbaasd over de manier waarop Leiden omgaat met de energietoeslag. Ook hij onderschrijft de bedenkingen die eerder al in Nieuwsuur werden besproken. “Er zijn logische redenen om een aantal groepen uit te sluiten, maar dat is bij studenten niet het geval”, vertelt de advocaat. “Het lijkt erop dat Leiden zegt dat zij deze regeling te ingewikkeld vinden om toe te passen op zo’n diverse groep.”

Kamphuis ziet een risico voor de gemeente Leiden. Studenten zouden volgens hem ook een goede kans maken in de rechtszaal. Hij ziet wel een duidelijk verschil binnen de regeling in beide studentensteden. “Delft doet het zoals het moet, als je het mij vraagt. Zij zeggen letterlijk: bewijs maar dat je die lasten hebt. Juist omdat die groep zo divers is, is dat de manier waarop het zou moeten gaan”, oordeelt de advocaat. “Wanneer studenten in Leiden naar de rechtszaal zouden gaan, denk ik dat zij met terugwerkende kracht alsnog in het gelijk worden gesteld.”

Bijzondere bijstand
Leiden kijkt overigens wel naar een andere oplossing om ook de studenten in de stad tegemoet te komen. “We zijn momenteel bezig met het opstellen van richtlijnen voor individuele bijzondere bijstand voor energiekosten. Hierdoor kan de bijzondere bijstand binnenkort ingezet worden voor inwoners die niet in aanmerking komen voor de energietoeslag maar wel te maken hebben met hogere energiekosten, zoals studenten”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Leiden.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×