Er werd vorig jaar veel minder gevlogen boven onze regio. Toch steeg het aantal klachten fors. (Foto: Chris de Waard).

Vliegtuiggeluid Schiphol: Minder vluchten, meer klachten

Over heel 2021 waren er 132.000 vliegbewegingen op voor onze regio relevante landingsbanen. Dat is een forse daling ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal klachten over geluidshinder steeg daarentegen juist. Per gemeente was er zelfs sprake van een verdubbeling.

Deze en andere cijfers staan in de ‘Rapportage Vliegtuiggeluid 2021’ die de Omgevingsdienst West-Holland heeft opgesteld in opdracht van onder meer de gemeente Leiden. Daarin wordt jaarlijks verslag gedaan van de resultaten die de geluidmeetposten in onder andere Leiden opleveren. Door de coronacrisis werden er elf procent minder vliegtuigbewegingen geteld dan in 2020. In april was een toename te zien. Toen werden veel reisbeperkingen opgeheven.

Het aantal mensen dat vorig jaar in onze regio (Kaag en Braassem, Leiden, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest en Teylingen) klaagde over geluidsoverlast van vliegtuigen was maar liefst 23 procent hoger dan in 2020. Oorzaak is het feit dat vaker dan in andere jaren gebruik werd gemaakt van de Kaagbaan bij inkomende vluchten. Dat kwam doordat de wind vaker dan in voorgaande jaren uit noordelijk tot oostelijke richting kwam.

 

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×