Het gewraakte bankje aan de Oude Singel. (Foto: Chris de Waard).

Overlastgevend bankje Oude Singel volgens buurt door ambtenaren gesloopt

Een bankje op de Oude Singel ter hoogte van de Volmolengracht zorgt al tijden voor onrust. Zowel in de buurt, als in de politiek. De Partij Sleutelstad stelde kort voor de zomer een hele serie vragen over de overlast die het bankje volgens omwonenden veroorzaakt en ook burgemeester Lenferink bemoeide zich al met de kwestie. Vorig jaar werd het bankje weggehaald, maar dat bleek tijdelijk. In mei werd het opgeknapte zitje weer teruggeplaatst.

De overlast betreft met name daklozen die om de hoek worden opgevangen aan het Papegaaisbolwerk en het bankje gebruiken als plek om alcohol te nuttigen. Volgens burgemeester Lenferink hoeft het bankje echter niet weg, omdat alcohol gebruiken niet automatisch voor overlast zorgt, zo antwoordde hij eind juli op de vragen van de Partij Sleutelstad. Ook valt het aantal meldingen van overlast volgens de burgemeester erg mee.

Daar zijn omwonenden het absoluut niet mee eens. Ze stuurden daarom opnieuw een brief aan Lenferink, waarin ze een hele serie argumenten opvoeren die het tegendeel aantonen. Ook betogen ze dat toen het bankje tussen september 2021 en mei 2022 weg was er geen enkel geval van overlast was. De overlast rond het bankje duurt volgens omwonenden al meer dan tien jaar.

Onwaar
Omwonenden schrijven in een brief, die is ondertekend door acht bewoners en bedrijven, dat de antwoorden die fractievoorzitter Thijs Vos van de Partij Sleutelstad kreeg op zijn vragen onwaarheden bevatten. Zo zouden er aantoonbaar veel meer klachten bij de gemeente bekend zijn als volgens Lenferink blijkt uit het registratiesysteem dat bovendien maar loopt tot en met 2019.


Een overzicht van een deel van de klachten die de afgelopen maanden alleen al door één van de brievenschrijvers zijn ingediend. In de overlastmeldingen is sprake van dronken daklozen die voor de deuren van de woningen hun behoefte doen, drugsdealers en door paddo’s doorgedraaide verslaafden.

Stuk
Dat het bankje in september werd verwijderd, is gebeurd op eigen initiatief van enkele ambtenaren, zo staat tenminste te lezen in de brief aan de burgemeester. Ambtenaren voelden mee met de overlast waarmee de buurt al zo lang te kampen had en besloten om bestratingswerkzaamheden aan te grijpen om ook het bankje geruisloos te verwijderen. “Trek die bank er maar gewoon uit, ik noteer wel dat hij stuk is”, hoorde een van de briefschrijvers uit de speaker van een gemeentelijke medewerker die zijn leidinggevende over de situatie rond het bankje belde. Toen het bankje enkele dagen later inderdaad werd verwijderd, ging dat volgens de buurt met grof geweld. De kraanmachinist zou daarbij zelfs geroepen hebben: “Heeft mijn baas  nog gelijk ook, hij is kapot!”

Dweilen
Bewoners dienden daarom eerder een verzoek in op basis van de Wet Open Overheid (Woo) om de juiste gegevens te achterhalen. Uit de op die manier verkregen stukken en ook uit eigen ervaringen van de buren van het bankje blijkt volgens de briefschrijvers dat er wel degelijk veel overlast is. Ook handhavers, de wijkagent en zelfs de daklozen die de overlast veroorzaken, zouden dat erkennen. Boa’s en wijkagent noemen het volgens de omwonenden ‘dweilen met de kraan open’ en de daklozen geven aan het het hun favoriete bankje is, omdat het vlakbij de opvang staat en bovendien op een overzichtelijke plek staat ‘voor als er politie aankomt’.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×