Noah Schutte (midden) won de Sprintafstand bij de Baanderij Triathlon Leiderdorp. (Foto: Emile van Aelst).

Herstellende Noah Schutte duikt op bij Triathlon Leiderdorp en laat visitekaartje achter

Dat hij goed kan hardlopen was bekend, want in 2020 probeerde Leidenaar Noah Schutte zich nog voor verschillende looponderdelen te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Een vervelende voetblessure gooide echter roet in het eten. Afgelopen zondag verscheen hij ineens aan de start van de Triathlon Leiderdorp en bleek hij ook behoorlijk te kunnen zwemmen en fietsen. Hij won de Sprintafstand in 01:02:38.

Als atleet van Leiden Atletiek is Schutte gespecialiseerd in de 3000 meter steeplechase en de 10.000 meter. Twee jaar geleden raakte hij geblesseerd en kwam in een cyclus van blessures terecht. Lopen ging niet meer en dus ging hij alternatief trainen. Omdat alleen fietsen een beetje saai werd, besloot hij ook te gaan zwemmen. “Ik heb gewoon gegooled”, lacht Schutte. “Op hoe je goed leert zwemmen. En zo kwam ik bij de borstcrawlgroep van ZVL-1886 terecht.” Bij de borstcrawlgroep boekte hij snel vooruitgang en werd hem geadviseerd aan te sluiten bij de triatlongroep.

Meedoen aan een daadwerkelijke triatlonwedstrijd stond niet in de plannen van Schutte. “Ik vind lopen echt het leukst. Dus als ik dat weer goed kan, dan ga ik ook weer wedstrijden lopen. Dus zolang dat er niet in zit, was het ook niet het idee om een triatlon te doen.” Toch verscheen hij zondag aan de start.

Kriebelen
“De afgelopen weken ging het echt de goede kant op, maar nog niet zoveel als ik zou willen. Ik ben nog beperkt tot drie looptrainingen per week. Maar ik ben best wel fit en had al zo lang geen wedstrijd meer gedaan. Dus dat ging wel kriebelen. Voor een hardloopwedstrijd ben ik nog niet in vorm, maar deze triatlon was om de hoek. Eigenlijk maakte het me niet eens uit hoe hard ik zou gaan, het was gewoon leuk om naar uit te kijken.”

Hoewel er binnen zijn triatlongroep wel mensen waren die verwachtten dat hij ging winnen, had Schutte zelf geen idee wat hij kon verwachten. “Ik wist dat ik waarschijnlijk harder loop dan iedereen daar. Fietsen gaat me ook goed af en het zwemmen gaat steeds beter. Dus ik wist dat winnen mogelijk was, maar ik vond het vooral leuk om te doen. Om mezelf weer te testen.”

Debutant
De Sprint is 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Eenmaal gestart bleek een triatlon toch even wat anders te zijn dan de normale trainingsomstandigheden. “Het zwemmen was wel pittig. Zwemmen in open water is heel anders dan in een zwembad. Je moet kijken waar je heen gaat en overal zijn mensen om je heen. Maar het ging oké.” Ook het fietsen ging goed. Op de heenweg hadden de fietsers wind mee en Schutte haalde meteen mensen in. “De terugweg viel wel een beetje tegen met de wind. Maar ik had door dat ik veel mensen aan het inhalen was en ik denk dat het verschil met de koplopers halverwege een minuut of twee was.”

Dat bleek de debutant bij te kunnen fietsen. Bij de wissel kreeg hij te horen dat hij eerst lag. “Toen was het wel duidelijk dat ik ging winnen. De motivatie om er alles uit de persen was toen iets minder en ik probeerde vooral te genieten. Ik vind het heel leuk dat ik voor ZVL heb kunnen winnen, want dit is een erg belangrijk evenement voor de club. Er zijn heel veel vrijwilligers die meehelpen. Dat heb ik niet gedaan, maar zo draag ik toch mijn steentje bij. En ik ben blij dat ik geen fouten heb gemaakt. Want bij triatlon zijn er hele veel regeltjes: wanneer je je helm opzet, je startnummer op doet, waar je op je fiets mag stappen en ga zo maar door.”

Pensioen
“Of deze overwinning naar meer smaak? Ik ben gevraagd om over twee weken mee te doen met een tweede divisiewedstrijd in Amersfoort voor de club. Maar daarna ga ik voorlopig met triatlonpensioen. Want ik wil me dan weer focussen op hardlopen. Misschien raak ik vaker geblesseerd of kan ik niet optimaal lopen en dan ga ik zeker weer alternatief trainen.”

Parijs
Schutte hoopt in de winter weer aan wedstrijden mee te kunnen doen en zich weer in de Nederlandse selectie te kunnen lopen. Want hij gaat nog steeds voor de Olympische spelen, maar nu die van 2024 in Parijs. “Ik heb echt het idee dat ik het niveau heb om op de Spelen en andere grote wedstrijden te kunnen staan. Al kan ik nu nog niet zeggen hoe realistisch dat is. We moeten kijken hoe ik me de komende twee jaar ontwikkel.” Omdat de steeple chase, waarbij lopers over een horde springen in een bak met water, belastend is voor zijn voet, zegt hij dat onderdeel waarschijnlijk vaarwel. Zijn focus ligt dan op zijn andere liefde: de 10.000 meter.

Advertentie

Leiderdorp Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×