Sigrid de Zwart. (Foto: Roeland van Wely).

Proeven van kunst van de buren op Leids Amateurkunst Festival

In het weekend van 3 en 4 september wordt voor de zevende keer het Leidse Amateurkunst Festival gehouden. Het vindt plaats in de Leidse wijken Meerburg/Roomburg, Merenwijk, Transvaal en Stevenshof. Er zijn veel workshops zodat mensen kunnen proeven aan de amateurkunst. “Je gaat zien hoe leuk amateurkunst is en je kan meedoen”, vertelt projectleider Sigrid de Zwart enthousiast in de Avond met Sleutelstad.

“Het is echt heel groot, misschien iets te groot, maar het wordt wel heel leuk”, aldus De Zwart. “Het festival vindt plaats in buurthuizen, in de buitenlucht op grasvelden, maar ook bij roeivereniging Njord. Mensen kunnen echt op heel veel plekken proeven hoe leuk amateurkunst is. Honderden Leidenaren zetten zich vrijwillig in om van het Leidse Amateurkunst Festival een groot succes te maken.”


Sigrid de Zwart over Leids Amateurkunst Festival 2022

“Amateurkunst is echt heel erg breed. Het zijn de podiumkunsten, de beeldende kunsten, het is fotografie en film. Alles wat je maar kan maken en waar ook echte professionele kunstenaars van zijn. We hebben dit jaar drie fanfares en zelfs dat valt onder amateurkunst. In de Merenwijk laat een vrouw bijvoorbeeld zien wat ze kan haken: bitterballen en kuikentjes. In Park Matilo hebben we een muziekpodium met Close Cover (Close Harmony) en indie bands.”

De wijken
“We organiseren dit voor de zevende keer, dus we hoefden niet helemaal van nul te beginnen, maar we waren gewend dit altijd op één plek te doen. En dat was meestal een plek in het centrum zoals de Stadsgehoorzaal of het Volkshuis. Leiden is natuurlijk groter dan het centrum alleen. In de wijken om het centrum heen wonen ook heel veel mensen met talent”, vertelt De Zwart.

“Kijk wat je leuk vindt! We hebben heel nauw samengewerkt met de wijkverenigingen. De wijken hebben gekozen voor een eigen accent, een eigen opzet. In Transvaal is er bijvoorbeeld een kunstslinger. Je kan bij mensen thuis schilderijen, aquarellen en beeldhouwwerken bekijken, en in de huistuinen zijn er concertjes. Maar dat is een geheel andere opzet dan in de Merenwijk waar het een groot feest wordt. Je kan gewoon langskomen. Als er plek is bij een workshop, doe mee!”

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×