Affiche Brein & Recht. (Afbeelding: PR).

Publieksdag 'Brein & Recht' neemt bezoekers mee in strafrechtketen

Op de publieksdag Brein & Recht van de Universiteit Leiden worden lezingen afgewisseld met debat, publieksdemonstraties en -participatie. “We gaan mensen meenemen in de strafrechtketen vanaf het moment dat er een misdrijf wordt gepleegd en uitgevonden moet worden wat er aan de hand is”, aldus Lotte van Dillen, universitair hoofddocent Psychologie aan de Universiteit Leiden in de Avond met Sleutelstad.

“Als de verdachten worden gevonden, gaan we door naar de rechtszaak”, vertelt Van Dillen. “In hoeverre moeten mensen schuldig worden bevonden en welke straf hoort daarbij? Tot slot, als die straf wordt uitgevoerd, wat gebeurt er dan met zo’n gedetineerde? Al deze stappen gaan we belichten vanuit de rol die het menselijk gedrag speelt en hoe dat gedrag wordt beïnvloed door het brein.”


Lotte van Dillen over de publieksdag Brein en Recht

“Wij vinden het interessant om de vakgebieden Recht en Psychologie bij elkaar te brengen. Bij Recht denken ze dat alle beslissingen heel rationeel worden gedaan. We weten uit de praktijk dat de uitwerking niet altijd optimaal is. Gedragsinzichten kunnen ons helpen om te begrijpen waarom bepaalde processen toch anders lopen dan de rechtspraak nastreefde, bijvoorbeeld bij de zoektocht naar de waarheid en bij de bestraffing.”

“We proberen een breed publiek te bereiken, zowel leken als professionals in de strafrechtketen. We hopen ook vooral op een hele interactieve dag. Heel veel onderwerpen zijn nog onderbelicht en nieuw. De technologische ontwikkelingen gaan snel. We willen ook peilen hoe mensen er instaan, wat ze ethisch en interessant vinden.”

De dag vindt plaats in de Stadsgehoorzaal op 16 september. Het Leiden Institute for Brain and Cognition van de Universiteit Leiden organiseert het in samenwerking met de Gemeente Leiden.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×