Marc Welters uit Leiderdorp draagt zijn lange rode haar met trots. (Foto: collectie Marc Welters).

Roodharige Marc is dit weekend op een roodharig feestje: 'Ik sta naast die rooie'

Met rood haar ben je altijd opvallend. Dat geldt ook voor Marc Welters uit Leiderdorp, maar tijdens het internationale ‘Redhead Days Festival’ is dat even anders. “Het is heel vreemd om allerlei mensen te ontmoeten die eruit zien zoals ik”, vertelt hij. Op het festival komen namelijk duizenden mensen met rood haar.

Meestal herkennen mensen Welters aan zijn haar. “Wat ik van het festival leer, is dat je mij ook met andere kenmerken kan omschrijven. Hoewel het natuurlijk wel heel lollig is om tegen mensen die me zoeken te zeggen: ik sta naast die rooie.”

Op het festival in Tilburg lopen natuurlijk ook veel meer roodharige dames rond dan dat je normaal tegenkomt. Misschien ook een reden om dit feestje te bezoeken? “Nou, ik heb maar één keer gehoord dat een vrouw zou afknappen op mijn haarkleur. Ik heb er nooit last van gehad en mijn vorige vriendinnen hadden ook bruine en blonde lokken, maar we moeten natuurlijk wel het aantal roodharige in de wereld in stand houden”, grapt Welters.

Drie jaar geleden sloeg op Redheads Day de vonk over tussen hem en zijn rooie Lindy en zij beleven nu een vurige liefdesrelatie met elkaar. “Maar aan kinderen moet ik nog niet denken hoor!” Hoewel hij wel hoopt dat het pasgeboren kindje van een bevriend stel ook naar Redhead Day komt dit weekend. “Leuk toch, zo’n roodharig baby’tje?”

Verlegen meisje
Op de basisschool werd Welters door zijn opvallende haar buitengesloten of opgewacht na school. “Ik werd er heel verlegen van en iedereen geeft een ander advies. Van ‘sla er maar op los’ tot ‘negeer maar’.” Nu zou hij zichzelf als kind willen geruststellen. “Het komt allemaal goed”, zegt hij.

Los van de gezellige sfeer, bezoekt Welters graag het festival vanwege de kinderen die komen. De laatste keer kwam hij een meisje tegen dat verlegen met haar vader op een bankje zat. “Ze vond alles heel eng, want thuis had ze niet veel vrienden. Ik heb haar toen aan de hand genomen en voorgesteld aan alle mensen die ik ken. De dag erna zag ik haar glunderen en genieten en met andere kinderen spelen.” Welters denkt dat het contact met andere roodharigen hem ook had geholpen toen hij kind was.

Heksen
De ommekeer kwam bij hem op de middelbare school. “Toen gingen mensen anders met me om en leerde ik dat het niet belangrijk is wat anderen van je vinden.” Welters heeft wel ideeën waarom mensen met een rode haardos eerder een doelwit zijn. “Zeker in het Verenigd Koninkrijk worden ‘gingers’ nog meer gemeden dan hier in Nederland”, vertelt hij. “Dat stigma zit nog in de natuurgodsdienst. De stereotypen van heksen en tovenaars zijn mensen met sproeten en rood haar en dat zit nog steeds diep in de cultuur.”

Toch heeft het rode haar volgens Welters ook zo zijn voordelen. “Ons haar gaat altijd gepaard met een lichte huid en daar kun je meer vitamine D mee opnemen. Daarom komt rossig haar ook meer voor in noordelijke delen van de wereld, omdat de zon hier minder schijnt”, legt hij uit. “En het is natuurlijk ook leuk om opvallend te zijn. Ondanks dat het geen keuze is, maakt het me wel blij om een zeldzame haarkleur te hebben en sneller gezien te worden.”

Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×