Veel buurtbewoners wisten de opening van het lunchcafé te vinden. (Foto's: Maurice Hettfleisch)

Lunchcafé opent in Pop-Up Museum de Kopermolen

In het Pop-Up Museum kon je al terecht voor een kop koffie of thee. Vanaf volgende week kun je er ook lunchen, in het lunchcafé met de naam ‘Pop In’. Vrijdag werd de nieuwe lunchkaart gevierd met een proeverij.

Het is gezellig druk bij de opening van ‘Pop In’, in winkelcentrum de Kopermolen in de Leidse Merenwijk. Buurtbewoners genieten van de hapjes die worden uitgedeeld. In de keuken wordt hard gewerkt en achter de bar wordt iedereen van een drankje voorzien.

Het lunchcafé is een samenwerking tussen De Haardstee, Cardea en Van der Vorm Vastgoed. De Haardstee en Cardea zorgen elk twee dagen voor het personeel. De Haardstee creëert zo werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Cardea biedt jongeren, in samenwerking met mboRijnland, leerwerktrajecten aan.


Verslaggever Maurice Hettfleisch in gesprek met Huig Potters, Cas, Stephanie en Jeroen Bakker

Voor de opening hebben de medewerkers goed uitgepakt. Schalen cakejes, tosti’s en gehaktballen gaan rond. Buiten deelt Stephanie meloen met Parmaham uit aan voorbijgangers. Namens de Haardstee werkt ze elke maandag en dinsdag in het café, met veel plezier: “ik vind het erg leuk om de koffie en lunch voor iemand die alleen is of met zijn gezin te verzorgen.”

Tussenstapje
Cas zorgt ondertussen achter de bar voor de koffie. In het lunchcafé loopt hij zijn stage via het leerwerktraject van Cardea. Gisteren is hij druk bezig geweest met de voorbereidingen voor de opening: “ik heb de hele dag in de keuken gestaan en van alles gemaakt: boterkoek, gehaktballetje, enzovoort.”

Het is voor jongeren belangrijk om op een laagdrempelige manier de ruimte te hebben om ervaring op te doen, vertelt Huig Potters, begeleider in de jeugdzorg bij Cardea: “Je ziet dat het met stageplekken best ingewikkeld is voor jongeren om een plek buiten de deur te vinden. Heel veel jongeren vinden het ook moeilijk om naar een groot bedrijf te gaan. Dit is een tussenstapje om bovenop dat laddertje te klimmen.”

“Gezonde producten”
De aanwezige buurtbewoners zijn blij met de opening van het café. “Ik vind het een leuk initiatief”, zegt René, die met Puck en Ineke aan een tafel zit. “Ik hoop dat het blijft en niet al na een jaar stopt.” Puck vindt de vele zitplekken erg fijn: “Het is een mooie plek waar je gewoon naar binnen kunt en kunt gaan zitten. Zeker als je ouder bent, in de buurt woont en niet meer zo makkelijk loopt. De bakker in het winkelcentrum heeft vanwege personeelsgebrek helaas geen lunchplek meer en de slager heeft alleen maar staantafels, dus het is een fijne plek om te ontmoeten.” “En het is erg gezellig met de medewerkers.”, zegt Ineke. “Ze zijn lief en aardig.”

Marjolein Cancrinus en Gerard van Hees, bestuursleden van de wijkvereniging Merenwijk, zijn ook aanwezig bij de opening. De wijkvereniging gebruikte de locatie al vaak als uitvalsbasis. Voorzitter Van Hees is blij dat met het lunchcafé het horeca-aanbod in de wijk. “In veel winkelcentra zie je veel fastfoodpunten. Daar waar een groentenwinkel verdwijnt, komt vaak fastfood terug. Maar als je hier kijkt naar de lunchkaart, zie je vooral gezonde producten.”

De eigenaar van de panden in het winkelcentrum, Van der Vorm vastgoed, vindt het belangrijk om ruimte te bieden aan zulke initiatieven, vertelt Jeroen Bakker namens het vastgoedbedrijf. “De filosofie is dat sociale structuur in het winkelcentrum heel belangrijk is, dus dat mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×