(Archieffoto: Drone & Life).

Partij Sleutelstad stelt vragen over beleid voor waardebepaling van je woning

Partij Sleutelstad wil weten hoe ver het gemeentebestuur is met het nieuwe WOZ-beleid. De gemeente kondigde anderhalf jaar geleden aan de bepaling van de waarde van je woning te veranderen. Het zou moderner, transparanter en informeler gemaakt worden. Onderzoek van Omroep Sleutelstad toonde voor de zomer aan dat concrete actie nog op zich laat wachten. In de gemeenteraad vraagt Partij Sleutelstad nu om opheldering.

De waarde van je huis is belangrijk voor verschillende belastingen. Onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB). Maar over de bepaling hiervan woedt de laatste jaren een strijd tussen de gemeente en gespecialiseerde WOZ-bureaus, ook wel ‘no cure, no pay’-bureaus genoemd. Mede door hulp van deze bureaus maken inwoners steeds vaker bezwaar tegen hun WOZ-aanslag en dat kost de gemeente jaarlijks tonnen. In 2020 bedroegen de proceskosten bijna 225.000 euro en de arbeidskosten 165.000 euro. “Een verdienmodel dat de gemeente op kosten jaagt”, zei toenmalig wethouder Dirkse over deze bureaus. Hij zei dan ook actie te ondernemen.

Een jaar later is er wel wat geprobeerd, maar worstelt de gemeente nog steeds met ncnp-bureaus. Zo is er ingezet op meer informeel contact met bewoners, maar het animo onder inwoners nam juist af. Ook moest er een nieuw modern taxatieverslag komen. Alleen wordt daar in andere gemeenten eerst nog mee geëxperimenteerd. Als derde denkt de gemeente er aan om meer te werken met voormeldingen, maar daar zijn ze ze nog niet aan begonnen. De gemeente Leiden wacht vooral op landelijke regelgeving. “Je wilt met een goede oplossing komen, niet met een snelle”, zegt een ambtenaar van de gemeente.

Partij Sleutelstad wil niet zo lang wachten en wil weten hoe het er op dit moment voor staat. Ze hopen in de loop van oktober antwoorden op hun schriftelijke vragen te hebben.

Leiden WOZ-waarde


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×