(Archieffoto: Drone & Life).

Leiden gaat WOZ-waardebepalingen beter uitleggen om dure bezwaarprocedures te voorkomen

De gemeente Leiden gaat beter haar best doen om uit te leggen hoe de waarde van een woning tot stand komt. Wanneer die te hoog wordt ingeschat, betalen bewoners meer onroerendezaakbelasting (OZB). Vorig jaar zijn vier op de tien bezwaren goedgekeurd en dat zorgt voor hoge kosten bij de gemeente.

Wanneer je een huis bezit, betaal je daarover belasting. De hoogte van die onroerende zaakbelasting (OZB) hangt af van de waarde van je huis. Omdat de gemeente niet ieder huis individueel kan taxeren, wordt dat aan de hand van een model gedaan. Daarin wordt bijvoorbeeld de oppervlakte van je huis en het bouwjaar meegenomen. Burgers die het niet eens bent zijn met die geschatte waarde, kunnen daartegen bezwaar maken.

Dat deed Annette Nicolai-Theunis uit de Merenwijk. Zij kwam erachter dat haar WOZ-waarde (de waarde van haar woning) anders was dan die van vergelijkbare woningen in dat huizenblok. Haar bezwaar werd gegrond verklaard en de waarde van haar woning werd naar beneden bijgesteld. Zij was niet de enige in Leiden. In 2020 zijn zo’n 3.330 bezwaren ingediend. Dat is vijf procent van de 63.712 huiseigenaren die een aanslag krijgt. En vier op de tien bezwaren worden dus in het gelijk gesteld. Dat is gelijk aan het landelijke gemiddelde.

Wiskundige benadering
Bewoners die in bezwaar gaan tegen de WOZ-waarde worden vaak bijgestaan door zogeheten ‘no cure, no pay’-bureaus. Dat zijn commerciële bureaus die de proceskosten op zich nemen en alleen betaald hoeven worden als het bezwaar gegrond is. In eerste instantie weet verantwoordelijk wethouder Paul Dirkse (D66) de goedgekeurde bezwaren aan deze bureaus. “Dit is een verdienmodel dat de gemeente op kosten jaagt”, zei hij eerder.

Maar de aanname van de wethouder blijkt niet helemaal te kloppen. Slechts in 35.5 procent van de gegronde bezwaren kwamen er ncnp-bureaus aan te pas. Bij de meerderheid van de gevallen dus niet. ‘Het grootste probleem blijft dat het waarderen van huizen wordt benaderd als wiskundige benadering en niet als het schatten van de waarde’, schrijft de gemeente in antwoorden op schriftelijke vragen van Partij Sleutelstad, VVD en CDA.

Lastenmeter
Het inschatten van de WOZ-waarde moet daarom begrijpelijker worden zodat dat kan rekenen op meer acceptatie van bewoners. Dat wil de gemeente bereiken door ten eerste meer uitleg te geven over het proces. Daarvoor gaan de uitvoeringsorganisaties een ‘verantwoordingsdocument’ vanaf dit jaar publiceren. Daarnaast moet het taxatieverslag moderner worden. ‘Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de technische mogelijkheden van smartphones’, schrijft het gemeentebestuur.

Als derde wil Leiden voorafgaand aan de waardebepaling meer informeel contact hebben. Dat helpt om de betrokkenheid van belanghebbenden te vergroten. Tot slot moet er meer transparantie komen, onder meer via de lokale lastenmeter, waar iedereen zijn eigen gegevens kan invullen.

Advertentie

Leiden Politiek WOZ-waarde


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×