(Foto: Chris de Waard)

WOZ-waarde in Voorschoten meest gestegen: gemiddelde waarde in Leiden laagst

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg op 1 januari van dit jaar in de agglomeratie Leiden-Bollenstreek 433.000 euro. Dat is veertien procent meer dan een jaar eerder en blijft net onder de gemiddelde landelijke stijging van ruim zestien procent. In Voorschoten is de WOZ-waarde het meest gestegen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De WOZ-waarde voor 2023 is de door de gemeenten vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2022. De WOZ-waarde wordt door de overheid gebruikt om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen. Het gaat daarbij onder andere om de onroerendzaakbelasting (OZB), inkomstenbelasting en waterschapsbelasting.

In Voorschoten steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met bijna vijftien procent relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 487.000 euro per woning. De gemiddelde waarde van een woning is met 731.000 euro het hoogst in Wassenaar, gevolgd door Oegstgeest met 563.000 euro. De WOZ-waarde in die twee laatstgenoemde gemeenten steeg met respectievelijk tien en twaalf procent.

De WOZ-waarde in Leiden is met gemiddeld 390.000 euro het laagst in de regio en steeg dit jaar met dertien procent. Wel is de WOZ-waarde in de Leiden met bijna 48 procent in de afgelopen vijf jaar het hardst gestegen. Ook in Leiderdorp is de WOZ-waarde relatief veel omhoog gegaan. Dit jaar met veertien procent en over een periode van vijf jaar met 47 procent. In Zoeterwoude kregen huiseigenaren te maken met een stijging van bijna 12,5 procent. De gemiddelde WOZ-waarde bedraagt daar 454.000 euro.

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en WOZ-waarde zijn niet één op één vergelijkbaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop. Dat zorgt over het algemeen voor een hogere WOZ-waarde. Nieuwbouwwoningen hebben doorgaans immers een hogere WOZ-waarde dan de woningen die verdwijnen door sloop.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude WOZ-waarde


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×