Iedereen kiest zijn eigen favoriete badkleding voor de jaarlijkse RapenburgRace. (Foto: Rob van Dullemen).

RapenburgRace: zwemmen voor goed doel en een Leids songfestival

De vierde editie van de RapenburgRace moet meer dan ooit een feest voor heel Leiden worden. Dit jaar verwacht de organisatie dat zo’n 750 mensen gaan deelnemen. Doel is geld ophalen voor onderzoek naar behandeling van dwarslaesies en om mensen bewust te maken van wat het hebben van een dwarslaesie betekent in iemands leven.

Op zaterdag 17 september springen de deelnemers ter hoogte van het Sieboldhuis in het water om 800 meter te zwemmen. In het Van der Werfpark ligt de finish. “Veiligheid staat voorop”, vertellen Roos Schutte en Annemijn van Hoogstraten die samen met een team van vrijwilligers verantwoordelijk zijn voor deze RapenburgRace. “We zijn al druk bezig geweest met het schoonmaken van de gracht, het water wordt steeds gecontroleerd en we laten ook niet alle 750 zwemmers tegelijk in het water plonzen.”

Voorzitter Roos Schutte van Stichting RapenburgRace en bestuurslid Annemijn van Hoogstraten waren te gast in Sport071, kijk en luister hier het hele interview terug.

Nieuw dit jaar is dat als eerste een groep kinderen met een dwarslaesie het water in zal gaan. “Zij beginnen om 12.00 uur aan hun zwemtocht”, zegt Schutte. “We zijn trots dat we dit hebben kunnen organiseren. Heel mooi om te zien.” En na hen gaan nog honderden deelnemers proberen de 800 meter door de mooiste gracht van Leiden te zwemmen. “Wij denken niet dat je heel erg getraind hoeft te hebben om het doen”, zegt Schutte. “Gewone zwemkleding is voldoende. Wij hebben een badmuts voor de deelnemers.”

Warme kleding
Van Hoogstraten vertelt dat het organiserende team de race op vrijdag gaat voorzwemmen. “Het is zaak om niet te snel te starten om er dan halverwege achter te komen dat het nog wel een heel eind is. Warme kleding bij de hand hebben voor als je het water uitkomt, is wel een goed idee.” Schutte heeft alle vertrouwen in goed weer. “We hebben de afspraak dat de zon schijnt tijdens de RapenburgRace.” En in het Van der Werfpark is er ’s middags het Leids Songfestival.

Vier jaar geleden nam een jaarclub van studentenvereniging Minerva het initiatief tot de RapenburgRace. Een van de leden van de jaarclub, Maarten Jorissen, was in het zwembad gewond geraakt en hield daar een dwarslaesie aan over. Om hem een hart onder de riem te steken, aandacht te vragen voor het leven met een dwarslaesie en geld in te zamelen voor onderzoek en ondersteuning van patiënten en naasten, organiseerde de jaarclub de RapenburgRace. Sindsdien is het een Leidse traditie. Jaarlijks wordt er zo’n honderdduizend euro mee opgehaald.

Inschrijven
Meedoen kan nog steeds, maar de inschrijving sluit op vrijdag 9 september. Informatie en inschrijfpagina zijn te vinden  op de website van de RapenburgRace.  De teller staat in de ochtend van vrijdag 9 september op iets minder dan 60 duizend euro. Wie liever niet gaat zwemmen, kan in ieder geval geld doneren. Op de site zijn ook video’s te vinden van mensen die vertellen over hun leven met een dwarslaesie. Wie zaterdag 17 september het startschot gaat lossen, willen Schutte en Van Hoogstraten nog niet verklappen. “Het is wel een bekende Leidenaar.”

Leiden Maatschappij Science Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×