(Foto: Sleutelstad).

Jonge zeiler droomt van Olympische Spelen: 'Zeilen is als schaken met de wind'

De Leidse zeiler Max Frank is derde geworden bij het jeugd-WK in Portugal. In de categorie tot zestien jaar waren er maar twee boten sneller dan de zijne. Dat belooft wat voor de toekomst, al is een nieuwe podiumplek volgend jaar niet gegarandeerd. “Ik stroom door naar een nieuwe leeftijdscategorie, dus dat is lastig vergelijken.”

Frank, die afgelopen februari een aanmoedigingsprijs won bij de Leidse sportprijzen, begon zijn zeilcarrière op de Kaag. “Mijn ouders hebben een sloep, waar we wel eens mee gingen varen op de Kaag. Daar zagen we kinderen zeilen, en dat wilde ik ook proberen.” De rest is geschiedenis.

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Max Frank.

De grote droom van de jonge zeiler is meedoen aan de Olympische Spelen. “Parijs in 2024 komt nog te vroeg, maar hopelijk in 2028 in Los Angeles”, plant Frank zijn loopbaan alvast. Dat dat allemaal nog helemaal niet vaststaat, weet hij zelf heel goed. “Op de Spelen varen ze in dezelfde boten als waarin ik nu vaar, maar met een veel groter zeil. Om zo’n boot goed te besturen, heb je een bepaalde lengte en kracht nodig. Het is maar helemaal de vraag of ik lang genoeg word voor de Olympische boten.” Zo niet, dan kan hij uitwijken naar een tweemansboot.

“Het mooie aan zeilen is dat het steeds weer anders is”, vertelt Frank enthousiast. “Geen twee wedstrijdparcoursen zijn hetzelfde, en ook op hetzelfde parcours is het toch steeds weer afwisselend. De windrichting, hoe de wind draait, de windkracht, de golfslag, er zijn zoveel factoren van belang die allemaal constant veranderen.” De kunst is om de elementen in je eigen voordeel te gebruiken, ten koste van je tegenstanders. “Het is een hele intensieve, fysieke sport, maar intussen ben je eigenlijk aan het schaken met je tegenstanders en de wind.”

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×