(Foto: Chris de Waard).

Extra openbare raadsvergadering over crisisnoodopvang in Power City Church

De Leiderdorpse gemeenteraad komt op maandag 26 september bij elkaar voor een extra openbare raadsvergadering. Op de agenda staat het voorstel om de Power City Church (de voormalige Levensstroomkerk) te gebruiken als crisisnoodopvang (CNO) voor asielzoekers. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met dit voorstel. Als de leden van de gemeenteraad maandag ook voor het plan stemmen wordt het kerkgebouw gebruikt voor de opvang van ongeveer honderd asielzoekers.

De op te vangen vluchtelingen zijn alleenreizende mannen die ouder zijn dan 18 jaar en staan geregistreerd als asielzoeker. “Dit betekent dat zij zich bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben gemeld. De asielzoekers zijn geen zogenaamde ‘veiligelanders’. Zij komen dus uit een land dat niet veilig is”, legt de gemeente uit.

Overblijft
Naast de opvang in de Power City Church opent in oktober ook de tijdelijke opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Statenhof. “De keuze voor Power City Church en de Statenhof zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk woningruimte voor Leiderdorpers overblijft.”

Veiligheid
Om de veiligheid van de asielzoekers en de omgeving te waarborgen, stelt het college van burgemeester en wethouders een aantal voorwaarden aan de opvang. “Er zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week twee beveiligers aanwezig. Ook is er van 7.00 tot 22.00 uur een locatiebeheerder aanwezig. Als een asielzoeker zich niet aan de gedragsregels houdt of een incident veroorzaakt, wordt hij direct teruggestuurd naar Ter Apel”, is in het voorstel te lezen.

Ook inwoners van Leiderdorp krijgen de kans om te reageren op het plan. Ze kunnen zich tot maandag 12.00 uur aanmelden om in te spreken tijdens de raadsvergadering.

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×