In januari 2020 toonde Noah Schutte zijn nieuwe loopschoenen bij de presentatie van de Leidse olympische ploeg, later dat seizoen sloeg het blessureleed toe. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Atleet Noah Schutte terug na lange blessure: 'Ik kijk niet te ver vooruit'

Aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024 denkt Noah Schutte van Leiden Atletiek niet zo vaak. Na ruim twee jaar zonder wedstrijden is de Leidse hardloper allang blij zondag in Groningen aan de start te kunnen staan. Een wedstrijd over vier mijl. “Het Nederlands record is in handen van mijn sportarts Tom Wiggers, dus ik weet wat me te doen staat.”

Jarenlang was Schutte het aanstormend talent van de Nederlandse atletiek. Hij vertrok naar De Verenigde Staten om in de atletiekstaat Oregon te gaan trainen en studeren. En hij leek op weg naar deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Al is dat in de mondiale atletieksport nimmer gemakkelijk. Uitstel van ‘Tokio’ leek in zijn voordeel te werken totdat hij een voetblessure kreeg die maar niet overging. “Ik had een heel goed winterseizoen gehad en de zomer begon ook goed. En ik had niet meteen door dat die blessure zo hardnekkig was. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat het wel goed zou komen, maar het duurde wel veel langer.”

Zwemmen
Om de voet rust te gunnen schrapte Schutte zijn looptrainingen. “Maar al mijn trainingen vervangen door fietstrainingen zag ik niet zitten. Ik heb toen gekozen voor zwemmen.” Maar een goede borstcrawl moest hij eerst nog leren en zo kwam Schutte bij ZVL-1886 terecht. “Ik deed dus zwemmen en fietsen en een beetje lopen en toen zeiden ze bij ZVL doe mee met de triatlon.” En de rest is geschiedenis, want op 21 augustus van dit jaar deed Schutte mee aan zijn eerste sprinttriatlon in Leiderdorp en sloot die meteen winnend af. “Ik had geen idee dat het zo goed ging. Bij het zwemmen had ik nog wat mensen voor me, maar bij het fietsen kwam ik als eerste aan en als je dan nog je beste deel voor je hebt, toen wist ik wel dat ik kon winnen.”

Kijk en luister het hele interview met Noah Schutte in Sport071 hieronder terug:

Eerst die wedstrijd in Groningen en daarna kijkt Schutte pas weer verder. “Ik ga me meer toeleggen op wegwedstrijden. Zowel de cross- als indoorbaanwedstrijden zijn extra belastend voor je voeten. Ik neem liever geen risico.” En ook voor het nieuwe baanseizoen heeft hij al wel een keuze gemaakt. “Ik zeg de 3000 meter steeplechase vaarwel. Dat springen en landen in de waterbak is te riskant. Ik kies daarom voor de tien kilometer. Dat was mijn eerste liefde voordat ik voor de steeplechase koos.”

Over de Olympische Spelen in Parijs in 2024 denkt hij nog niet echt na. “Ik kijk niet te ver vooruit, ik wil vooral eerst een goed baanseizoen draaien komend jaar. Ik denk wel dat het in me zit, maar ik wil nu eerst lekker wedstrijden lopen en dan zie ik wel hoe het gaat.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×