Impressie van de nieuwe schaatshal. (Foto: PR).

IJshockeyclub Leiden Lions verheugt zich al op nieuwe schaatshal

Het wordt het laatste seizoen in de vertrouwde schaatshal aan de Vondellaan in Leiden, maar Henk Neuman, voorzitter van ijshockeyvereniging Leiden Lions is er niet rouwig om. “Die hal is ouder dan onze vereniging. Mooi dat we naar een nieuwe plek gaan.”

IJshockey is voor Neuman de leukste sport die hij ooit gedaan heeft. Hij rolde erin via zijn zoon. “Langs de kant wachten en kijken in een koude schaatshal is minder leuk dan zelf ijshockeyen”, zegt Neuman over zijn introductie. “Ik deed aan veldhockey, dus ik dacht dit kan ik wel. Maar het is heel anders, heel technisch en snel. Heel erg leuk om te doen.”

Leiden Lions heeft drie jeugdteams en een aantal seniorenteams. Ook op oudere leeftijd kun je nog wel leren ijshockeyen, maar dat kost wel even tijd, vertelt Neuman. “In Canada laten ze de jongste kinderen eerst een jaar ijsdansen doen. Dan leer je goed draaien en springen.” Uitproberen kan bij Leiden Lions altijd vrijblijvend. En al op jonge leeftijd. “Zodra een kind kan lopen kan het leren ijshockeyen.”

Discipline
Met langebaanschaatsen heeft ijshockey niet veel van doen. “Je moet snel op topsnelheid zijn en snel remmen. Het veld is maar 30 bij 60 meter.” Er staan twee doeltjes op het ijs, waar je ook achterlangs mag schaatsen. Soms vliegt de puck, de schijf waarmee wordt gespeeld, wel de tribunes in, maar verder is er geen zijlijn. Scoren mag alleen vanuit het aanvalsvak en de puck moet er eerder zijn dan de speler.

De teams spelen zes tegen zes. En er wordt doorlopend gewisseld. “Als je een minuut op het ijs staat, is het al veel.” Ook kun je door de scheidsrechter een tijdstraf krijgen en dan zit je twee minuten op het strafbankje. Het lijkt een ruige sport voor grote kleerkasten, maar dat is vooral schijn. “Alleen de captain van het team mag tegen de scheidsrechter praten. Het is heel gedisciplineerd.”

Huiswerkbegeleiding
De grootste nadelen van ijshockey zijn dat er niet zoveel clubs zijn, dus voor competitiewedstrijden moet je het halve land door en omdat een ijsbaan huren zo duur is, is het geen goedkope sport. “Toen mijn zoon zei dat hij wilde ijshockeyen, antwoordde ik: als je dan zorgt dat je niet meer naar huiswerkbegeleiding hoeft, kunnen we het betalen”, zegt Neuman. “Hij had daarna nooit meer huiswerkbegeleiding nodig.”

Henk Neuman, voorzitter van ijshockeyclub Leiden Lions vertelt in Sport071 over de leukste sport die hij ooit heeft gedaan. Kijk en luister hieronder het hele interview terug:

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×