De gemeente Voorschoten heeft de conceptbegroting 2023 naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin is onder andere ruimte vrijgemaakt voor extra uitgaven. Ook wordt er geld apart gezet voor onderwijshuisvesting. Voor 2026 is nog onduidelijk hoeveel geld de gemeente via het Rijk zal krijgen. In de begroting wordt daarom voor dat jaar rekening gehouden met een tekort. Dat bedraagt al snel vele tonnen per jaar.
Hoewel het beter gaat dan enkele jaren geleden, Voorschoten stond toen enige tijd onder preventief financieel toezicht van de provincie Zuid-Holland, gaat het college voorzichtig om met de gemeentefinanciën. De krappe arbeidsmarkt en de stijgende inflatie zijn bijvoorbeeld risico’s waar rekening mee wordt gehouden. Het doen van grote investeringen is volgens het college niet vanzelfsprekend. Waar nodig zal daarvoor extra geld worden gezocht, bijvoorbeeld door het afstoten van vastgoed. Uitgangspunt is sowieso dat nieuw beleid alleen kan door oud beleid te schrappen of doordat het kan worden betaald uit besparingen.
Voor wethouder Hans van der Elst van financiën is het zijn eerste begroting. “We hebben veel ambities en er is een hoop te doen. We willen zorgen dat ondanks de uitdagingen en onzekere tijden er voldoende reserves zijn voor incidentele ontwikkelingen. Bovenal willen we dat onze inwoners op een prettige manier in Voorschoten kunnen wonen en dat onze voorzieningen op orde blijven.” Die voorzieningen zijn bijvoorbeeld een levendig centrum, onderwijshuisvesting, duurzaamheid en klimaat, het circulair verwerken van afval en de zorg.
Ravijnjaar
De meeste inkomsten voor de gemeente komen via het Gemeentefonds van het Rijk. Er wordt al enige tijd gewerkt aan een herverdeling van die pot met geld over alle gemeenten in Nederland. Daardoor is vanaf 2026 nog niet duidelijk op hoeveel geld Voorschoten kan rekenen, maar er wordt uitgegaan van een fors lagere uitkering. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt 2026 daarom een ‘ravijnjaar’. In de zogenoemde ‘septembercirculaire’ geeft het Rijk een update en vrijwel zeker ook een oplossing voor 2026 met incidenteel geld. Hoewel die cijfers bij de gemeente bekend zijn, wil wethouder Van der Elst van financiën wil daar nog niets over zeggen. “Het moet eerst naar de raad.” Eind oktober worden de geactualiseerde cijfers dan besproken.
Van der Elst gaat vooralsnog uit van een structureel tekort vanaf dat jaar. “De meerjarige kwetsbare financiële positie betekent dat de gemeente Voorschoten voorzichtig moet zijn met haar ambities. Afhankelijk van de ontwikkelingen van de algemene uitkering uit het Gemeentefonds vanaf 2026 zullen ambities worden bijgesteld of worden getemporiseerd (uitgesteld).”
Onderwijshuisvesting
Goede onderwijshuisvesting noemt het college essentieel, ook in tijden dat het financieel wat minder gaat. Om problemen te voorkomen, wordt een ‘bestemmingsreserve onderwijshuisvesting’ ingesteld. Vanuit die spaarpot kan dan noodzakelijke huisvesting worden betaald. Bijvoorbeeld de nieuwbouw voor de Fortgensschool. De nieuwbouw daar wordt gecombineerd met woningbouw om zo meer betaalbare huizen voor met name jongeren te realiseren. Ook bij de Nutsschool, Emmausschool en het cultureel centrum denkt het college aan combinaties met woningbouw.
Cultuur en sport
Om meer uiting te geven aan de waardering voor cultuur en sport in het dorp wordt de cultuurprijs in het leven geroepen. Ook komt er vanaf 2023 weer een jaarlijkse sportavond waar sport- en vrijwilligersprijzen worden uitgereikt.
OZB
Voorschoten verhoogt de onroerendezaakbelasting (OZB) alleen met het indexeringspercentage van 3,1 procent. De rioolheffing blijft gelijk. De afvalstoffenheffing stijgt wel, dat heeft te maken met hogere verwerkingskosten als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen.
Politiek Voorschoten
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907