Jelto Spijker is sinds 2020 keeper van mannenwaterpoloteam ZVL-1886. (Foto: Gerry van Bakel).

Waterpolokeeper Jelto Spijker: 'We gaan dit seizoen minimaal voor halve finale'

Jelto Spijker is geen familie van de befaamde Spijkers uit de Leidse zwem- en waterpolowereld, maar sinds twee jaar is hij wel lid van de ZVL-1886-familie. “Leiden is een mooie club en het publiek is geweldig”, zegt Spijker. “Het zit bij elke thuiswedstrijd vol.” Zaterdag trapt het mannen waterpoloteam het seizoen in eigen bad af tegen ZPC Amersfoort.

Tegenstander Amersfoort wordt niet onderschat door Jelto Spijker, ook al heeft de club al twee wedstrijden gespeeld en verloren. “In de huidige competitie kunnen negen van de twaalf deelnemende teams een aardig balletje gooien”, zegt Spijker. “Amersfoort is er daar een van. Ze hebben twee keer ongelukkig verloren. We zullen echt vol aan de bak moeten. Ik verwacht wel veel, want we werken al twee maanden naar deze wedstrijd toe.”

Kijk en luister hieronder het hele interview van Sport071-presentator Gerry van Bakel met Jelto Spijker terug:

Spijker weet zeker dat de drie punten zaterdag in Leiden blijven. Als keeper is hij de laatste man die dat in de hand heeft. “Onze doelstelling is dat er niet meer dan acht ballen van de tegenstander ingaan, dus daar wil ik me wel aan committeren.”

Het geheime wapen van Spijker is zijn spanwijdte van 2,06 meter. “Het doel is maar tweeënhalve meter breed, dus ik kom een heel eind. Ik let op lichaamstaal van de aanvaller en de meeste ken ik goed, dus ik weet waar ze willen gooien.” Spijker begon al op zijn achtste met waterpolo en ontdekte rond zijn tiende dat keepen wel zijn ding was. “Ik was altijd een beetje traag met terugzwemmen, dus zei de trainer: ga jij maar op doel liggen en dat ging goed.”

Hellebad
Sindsdien is Spijker doelman. Voor de overstap naar ZVL-1886 speelde hij in Gouda. In de zomer van 2020 maakte hij de overstap naar Leiden. Middenin de coronaperiode. “Het was wel gek om wedstrijden zonder publiek te moeten spelen. Het leken daardoor meer oefenwedstrijden. De sfeer in de Zijl is meestal erg goed met al die mensen rond het bad. Ons zwembad is voor tegenstanders altijd lastig. Door de hoge randen en de kleinere omvang. Het is echt een hellebad.”

Het doel van dit jaar voor het mannen waterpoloteam is minimaal evenaring van het resultaat van vorig jaar. Toen werd ZVL-1886 in de halve finale van de play-offs uitgeschakeld. “We moeten eerst zorgen dat we bij de eerste vier zitten en doorgaan naar de play-offs en dan goed blijven spelen.”

EK
Eerder dit jaar kwam Spijker ook uit voor het Nederlands team tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap, maar voor het EK zelf was Spijker niet geselecteerd. Dat zit hem niet echt lekker. Hij wil graag op het hoogste niveau meedoen. “Ik zal mezelf bij ZVL-1886 goed moeten laten zien, zodat de bondscoach niet om me heen kan.”

Zaterdag speelt ZVL-1886 thuis tegen ZPC Amersfoort. De wedstrijd begint om 18.25 in zwembad De Zijl. Zondag speelt het team in de bekercompetitie wederom thuis tegen UZSC uit Utrecht om 17.15 uur.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×