Terracotta zonnepanelen. (Foto: Jurriaan Duijn).

Energiecrisis belangrijker dan passende kleur zonnepanelen

De eis dat de kleur van de zonnepanelen past bij de kleur van het dak gaat verdwijnen als het aan de Leidse gemeenteraad ligt. Nu zijn in de Professoren- en Burgemeesterswijk nog rode terracotta zonnepanelen verplicht. “Deze panelen leveren minder energie, zijn slecht verkrijgbaar en zijn duur”, aldus gemeenteraadslid Antje Jordan (D66). Bewoners zouden daarom in die wijken geen zonnepanelen aanbrengen.

De voltallige raad verzocht het college donderdagavond om binnen twee maanden met een voorstel te komen om de kleureis van de zonnepanelen uit de verordening te schrappen. “De welstandsregels lijken haaks te staan op de Leidse ambities voor duurzaamheid en vergroening”, aldus PvdD-fractievoorzitter Martine van Schaik die het verzoek mede indiende.

Verslaggever Chris de Waard in gesprek met D66-raadslid Antje Jordan over de kleur van zonnepanelen

“Er is een spanningsveld tussen verduurzaming en het belang van monumenten en de welstand”, vertelt wethouder Julius Terpstra (CDA). “Het college wil zorgvuldig evalueren en dan pas het beleid wijzigen. Mensen die waarde hechten aan de monumentale waarde van panden moeten ook bij de besluitvorming worden betrokken. De terracottapanelen zijn nog wel verkrijgbaar, maar er is veel vraag naar, dus is er een lange levertijd.” De raad wilde de evaluatie van de welstandsnota op het punt van de kleureis niet afwachten.

De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) reageert niet afwijzend tegenover het schrappen van de kleureis. “Gegeven de beperkte beschikbaarheid van de terracottapanelen en de urgentie van de energiecrisis kan HVOL een tijdelijke ontheffing op het punt van kleur begrijpen”, zegt Jan-Jaap de Haan van de HVOL desgevraagd tegen Sleutelstad. Wel plaatst hij een kanttekening. “Een bredere afweging van kwaliteitseisen zou niet per motie moeten plaatsvinden, maar bij een reguliere herziening van beleid.”

Legplan
Donderdagavond bleek ook dat de Welstands- en Monumentencommissie van Leiden bij een vergunningsaanvraag een legplan eist dat rekening houdt met een niet aanwezige dakkapel. De welstandsnota biedt deze commissie echter geen juridische basis om deze eis te mogen stellen. Terpstra zei de raad dan ook toe om met de Welstands- en Monumentencommissie Leiden in gesprek te gaan om deze eis te laten vallen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×